• Gripa aviară a ucis 50,54 de milioane de păsări anul acesta în Statele Unite, cifra reprezentând un nou record.
  • Prețurile la ouă și la carnea de curcan au crescut extrem de mult din această cauză.
  • Păsările mor adesea după ce au fost infectate.

Epidemia de gripă aviară a nimicit 50,54 milioane de păsări din SUA, cifra reprezentând un record. Preţul la ouă şi la carnea de curcan a atins, din această cauză, niveluri record.

Gripa aviară a „nimicit” 50,54 milioane de păsări în Statele Unite în acest an, ceea ce face ca această epidemie să fie cea mai mortală din istoria ţării, potrivit Departamentului american al Agriculturii.

Moartea găinilor, curcanilor şi a altor păsări reprezintă cel mai grav dezastru zoosanitar din SUA de până acum, depăşind recordul anterior de 50,5 milioane de păsări care au murit în urma unei epidemii de gripă aviară în 2015, relatează Reuters.

Recomandări

ANCHETA CONFIRMĂ
PRIMUL POW NORD-COREEAN
CUM MĂNÂNCI CUMPĂTAT?
FĂ O ȘCOALĂ CA ACASĂ
ATACURI ÎN SIRIA
ISRAELUL LOVEȘTE YEMEN

Păsările mor adesea după ce au fost infectate. Grupuri întregi, care pot depăşi un milion de păsări la fermele de găini, sunt, de asemenea, sacrificate pentru a controla răspândirea bolii după ce o pasăre este testată pozitiv.

Epidemia din SUA a infectat efective de păsări din 46 de state

Pierderile au făcut ca preţurile la ouă şi la carnea de curcan să ajungă la niveluri record, agravând problemele economice ale consumatorilor care se confruntă cu o inflaţie în creştere. Ziua Recunoştinţei, sărbătorită joi, a fost mai scumpă ca de obicei în Statele Unite.

Europa şi Marea Britanie suferă, de asemenea, cele mai grave crize de gripă aviară, iar unele supermarketuri britanice au raţionalizat achiziţiile de ouă ale clienţilor după ce epidemia a perturbat aprovizionarea.

Epidemia din SUA, care a început în februarie, a infectat efective de păsări din 46 de state.

Păsările sălbatice, cum ar fi raţele, transmit virusul, cunoscut sub numele de gripă aviară înalt patogenă (HPAI), prin fecalele sau prin contactul direct cu păsările de curte.

Fermierii s-au străduit să ţină boala şi păsările sălbatice departe de grajdurile lor, după ce au sporit măsurile de securitate şi de curăţenie în urma epidemiei din 2015.

În 2015, aproximativ 30% dintre cazuri au fost atribuite direct originii păsărilor sălbatice, faţă de 85% în acest an, a precizat USDA pentru Reuters.