- Subvarianta Omicron XBB.1.5, cea mai transmisibilă subvariantă COVID-19 de până acum, se răspândește rapid în Statele Unite și vineri s-a prezis că va deveni tulpina dominantă în Europa în câteva săptămâni.
- Treizeci și opt de țări au raportat cazuri de XBB.1.5, dintre care 82 la sută au fost raportate în SUA, opt la sută în Marea Britanie și două la sută în Danemarca, a precizat OMS într-o evaluare rapidă a riscurilor.
- Subvarianta se răspândește în prezent cu 12,5% mai repede decât alte variante în SUA, potrivit ECDC.
Subvarianta Omicron XBB.1.5, care reprezintă în prezent un sfert din cazurile de COVID-19 din SUA, ar putea deveni tulpina dominantă în Europa în câteva luni, a anunțat vineri agenția UE pentru combaterea bolilor, potrivit mass media internațională.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a declarat că modelarea matematică a sugerat că subvarianta, care este cea mai transmisibilă până în prezent, ar putea deveni varianta dominantă în Uniunea Europeană „după una-două luni, având în vedere proporțiile scăzute raportate în prezent în UE/SEE și rata sa de creștere estimată” .
Pentru populația generală, agenția a precizat că riscul asociat cu varianta a fost estimat ca fiind scăzut.
Contagiozitatea și gravitatea
Cu toate acestea, „riscul este de la moderat la ridicat pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi vârstnicii și persoanele nevaccinate și imunocompromise” .
De asemenea, agenția a menționat că există „mai multe lacune în cunoștințe” , ceea ce înseamnă că evaluarea este susceptibilă de a fi modificată în lumina unor dovezi suplimentare.
În timp ce subvarianta reprezintă în prezent peste 27 la sută din infecțiile din Statele Unite, XBB.1.5 a fost încă responsabilă pentru mai puțin de 2,5 la sută din cazurile de Covid-19 în UE în ultimele săptămâni din 2022, potrivit ECDC.
„În prezent, nu există semnale care să indice că severitatea infecției XBB.1.5 este diferită de cea a subliniilor omicron care au circulat anterior” , a precizat agenția.
Treizeci și opt de țări au raportat cazuri de XBB.1.5.
Dintre acestea, 82% se află în Statele Unite, 8% în Marea Britanie și 2% în Danemarca, a precizat miercuri Organizația Mondială a Sănătății într-o evaluare rapidă a riscurilor.
Potrivit virusologilor, subvarianta este foarte asemănătoare cu predecesorul său, XBB.1, dar are o mutație suplimentară la proteina sa spike – cheia care permite virusului să intre în celulele organismului.