• Febra dengue, chikungunya și virusul Zika, care erau anterior prezente doar în anumite zone din Africa, Asia și America, au început să se răspândească în Europa, unde potențialul de răspândire este „îngrijorător”.
  • Schimbările climatice creează condiții favorabile pentru răspândirea țânțarilor, spun experții.
  • ECDC a avertizat asupra călătoriilor internaționale care vor crește și mai mult riscul apariției mai multor focare europene.

O specie invazivă de țânțari a fost descoperită în 13 țări din UE, inclusiv în Franța, Spania și Grecia, iar experții fac legătura între descoperirea lor și creșterea numărului de cazuri de febră dengue în Europa, scrie BBC.

Schimbările climatice creează condiții favorabile pentru răspândirea țânțarului tigru, a declarat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Până în nordul Parisului, unde vor avea loc Jocurile Olimpice la sfârșitul lunii iulie, autoritățile au monitorizat și prins insecta.

ECDC a avertizat asupra călătoriilor internaționale care vor crește și mai mult riscul apariției mai multor focare europene. Acesta a sfătuit oamenii să îndepărteze apa stagnantă din grădini sau balcoane, unde țânțarii se pot înmulți, și să folosească repelenți și plase de țânțari pe timp de noapte.

Recomandări

PUTIN AMENINȚĂ COREEA DE SUD
CÂND VOR FI ALEGERILE PREZIDENȚIALE?
FALCO A INTERZIS DEBARCAREA TURIȘTILOR
RUSIA ATACĂ MASIV UCRAINA
LGBTQ+ SE OPUNE POLITICII LUI ORBAN
SWIFT FACE SELFIE CU CHARLOTTE ȘI GEORGE

Țânțarii au devenit o amenințare din ce în ce mai mare în Europa în ultimele două decenii. Țânțarul tigru asiatic, aedes albopictus, considerat a fi cea mai invazivă specie de țânțar din lume, se răspândește acum în Europa din „tabăra de bază” din sudul Europei.

Potrivit ECDC, acesta s-a stabilit în Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia și Spania. De asemenea, a fost înregistrat în Belgia, Cipru, Cehia, Țările de Jos și Slovacia.

Țânțarii-tigru răspândesc boli precum febra dengue, chikungunya și virusul Zika care, până de curând, erau de obicei prezente doar în anumite zone din Africa, Asia și America.

Un alt țânțar, aedes aegypti, care transmite febra galbenă, precum și alte boli, și-a stabilit domiciliul în Cipru. Experții spun că potențialul său de răspândire în alte părți ale Europei este „îngrijorător”, având în vedere că preferă să înțepe oamenii și capacitatea sa de a transmite boli.

Dengue începe cu simptome asemănătoare gripei, dar poate deveni gravă și, în unele cazuri, fatală.

În ultimii ani, au crescut focarele în masă. Anul trecut au fost înregistrate opt incidente de infecții multiple în Franța, patru în Italia și două în Spania. Cele mai multe cazuri europene sunt importate – o reflectare a circulației internaționale a persoanelor și a comerțului, cazurile importate crescând până la aproape 5.000 anul trecut. Dar infecțiile dobândite la nivel local sunt, de asemenea, în creștere: 130 de persoane au fost afectate în 2023, față de 71 în anul precedent.

Virusul West Nile, care se transmite tot prin țânțari, este acum prezent în mai multe regiuni europene decât oricând.

O persoană a fost raportată ca fiind infectată cu acest virus în sudul Spaniei la începutul lunii martie, subliniind modul în care condițiile climatice creează un mediu propice pentru țânțari chiar și „foarte devreme în an”, a precizat ECDC.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), febra dengue este endemică în peste 100 de țări din întreaga lume, iar anul trecut au fost raportate peste șase milioane de cazuri și 7.000 de decese. Cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în Bangladesh, Malaezia, Thailanda și Vietnam.

Malaria este cea mai mortală boală transmisă de țânțari de pe planetă. Ea se răspândește la oameni prin mușcăturile unor țânțari femele infectate, numite anofeli, care au fost găsite și în Europa.

Există temeri că incidentele de malarie ar putea crește și pe continent în viitor, dacă condițiile sunt favorabile.

Citește și