- Tătaru: Asimptomaticii vor rămâne la domiciului sub supravegherea medicului de familie
- Tătaru: Medicii de familie pot face o monitorizare, o telemedicină
- 10% din capacitatea de ATI a spitalelor din țară ar urma să fie alocată bolnavilor de COVID
Ministrul Sănătăţii a spus, azi, la Timişoara, că toate spitalele din ţară trebuie să fie pregătite să trateze persoane infectate cu coronavirus. Nelu Tătaru a precizat că fiecare unitate medicală trebuie să aloce 10% din capacitatea de la ATI.
„Am cerut la spitalele de fază III, judeţene şi municipale, care nu intră în tratamentul pacienţilor cu infecţii SARS-CoV2. Săptămâna trecută am dat circulara prin care se pregăteau 10% din capacitatea acestora de la ATI să fie destinate pentru cazurile COVID, care vor avea circuite separate în eventualitatea creşterii numărului de cazuri din ATI, iar astăzi s-a discutat şi la nivel naţional despre rezerva de paturi la ATI în aceste spitale. Toate spitalele vor avea o rezervă şi în funcţie de evoluţia fiecărui judeţ în parte, vor fi folosite: 10% pentru terapie intensivă şi 15% pentru cazuri totale„, a declarat ministrul Sănătății.
Asimptomaticii vor rămâne la domiciului sub supravegherea medicului de familie, iar când apare simptomatologia vor fi duși în unitățile spitalicești, a mai spus ministru Sănătății. Măsura ar urma să intre în vigoare de săptămâna viitoare.
„Avem o ordonanță de urgență în pregătire, astfel încât cazurile oligosimptomatice sau asimptomatice să rămână la domiciului sub supravegherea medicului de familie, urmând ca mijloacele de transport de la DSU să îi ia programat pentru investigații suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologie, ei sunt duși în unitățile spitalicești”, a anunțat, azi, la Timișoara, Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătății precizează că ordonanța de urgență va fi aprobată săptămâna viitoare.
„Medicii de familie, prin contracte separate, suplimentare cu casele de asigurări, pot face o monitorizare, o telemedicină sau pot presta servicii medicale pentru anchete epidemiologice sau recoltări”, mai arată Tătaru.
Nu pot fi emise ordine către medicii de familie pentru a face, în afara negocierilor contractului cu CNAS, alte acte medicale, susțin reprezentanții Colegiului Medicilor din România. Astfel, medicul de familie poate monitoriza de la distanță pacienții COVID-19, dar nu vor intra în focar.