• Un studiu recent arată că sistemul tău imunitar suferă pe termen lung din cauza fumatului.
  • Fumatul nu are doar un impact asupra răspunsului inflamator imediat declanșat de o infecție, ci afectează și anumite celule implicate în memoria imunitară.
  • Un alt studiu care a monitorizat 1,5 milioane de oameni arată că este nevoie de minim 10 ani pentru ca speranța de viață să revină la același nivel ca și în cazul nefumătorilor.

Te-ai lăsat de fumat? Corpul încă suferă! Un studiu recent arată că sistemul tău imunitar suferă pe termen lung.

Studiul ne arată că mecanismele de apărare ale organismului dobândite în timpul fumatului, rămân puternic afectate chiar și după ani de zile. Fumatul nu are doar un impact asupra răspunsului inflamator imediat declanșat de o infecție, ci afectează și anumite celule implicate în memoria imunitară. Aceste efecte persistă chiar și după10-15 ani de la renunțarea la fumat.

Echipa de cercetători a constatat că fumatul, împreună cu infecția latentă cu citomegalovirus și indicele de masă corporală, au avut un impact semnificativ asupra răspunsurilor imune, comparabil cu factori precum vârsta, sexul și genetica.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Un alt studiu care a monitorizat 1,5 milioane de oameni din Statele Unite, Canada, Norvegia și Marea Britanie, arată că este nevoie de minim 10 ani pentru ca speranța de viață să revină la același nivel ca și în cazul nefumătorilor. Efectul a fost vizibil indiferent de vârstă, încă cei care au renunțat la fumat înainte de 40 de ani, au avut beneficii mai pronunțate.

Citește și