• Radu Ţincu, medic primar la ATI, nu crede în numărul mic de infectari din Capitală
  • Campania de vaccinare trebuie terminată înainte să se răspândească noua tulpină, afirmă doctorul
  • Dacă noua tulpină se răspândeşte este posibil să fie necesar alt vaccin

Nu te bucura prea tare când auzi că rata de infectere în Bucureşti a scăzut. Numărul poate să nu fie cel real. Asta crede medicul primar de la secţia ATI a Spitalului Floreasca, Radu Ţincu. El spune că nu mai testăm la fel de mult ca în lunile trecute şi nici nu avem habar câţi bucureşteni sunt infectaţi cu noua tulpină.

„Şi astăzi, la 2.000 şi ceva de cazuri pe zi avem 1.000 de pacienţi în Terapie Intensivă. România nu ştie la acest moment care este incidenţa de circulaţie a noii variante virale, tulpini, britanice. E posibil să circule în comunitatea românească”, a spus medicul primari ATI, de la Spitalul Floreasca, din Capitală.

Radu Țincu subliniază că va fi cu adevărat o problemă dacă România nu va reuşi să finalizeze campania de vaccinare înainte ca acest virus să sufere mutaţii.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Oricând virusul îşi poate pierde acea proteină de suprafaţă pentru care au fost create aceste vaccinuri şi va trebui să o luăm de la capăt cu dezvoltarea altui vaccin. În momentul în care tu ai riscul ca în Bucureşti să ai această varaintă mult mai contagioasă trebuie să reconsideri aceste praguri în conformitate cu riscul de transmitere de 70% mai mare a variantei britanice”, a explicat, la emisiunea ȘTIU, difuzată de Aleph News, doctorul Radu Țincu.

Gheorghiţă: Avem deficit de 117.000 de doze

Avem mai multă dorinţă de vaccinare decât vaccin. României îi lipsesc 117.000 de doze în acest moment. Din cauza Pfizer, care nu şi-a onorat obligaţiile.

Săptămâna trecută a livat doar jumătate din dozele planificate. Aşa că autorităţile au amanat vaccinărea pentru cei cu programare între 28 ianuarie şi 8 februarie. E vorba de 35.000 de oameni care deservesc activități esențiale și nu au boli cronice.

Avem un deficit de doze de 117.000. Acest deficit este generat în mare parte de faptul că în săptămâna 18-24 ianuarie am recepţionat cu circa 51,3% mai puţine doze decât trebuiau să fie alocate, reprezentând 93.340 de doze. Ca atare, soluţia noastră pentru continuarea campaniei de vaccinare fără să afectăm doza de rapel – fără să afectăm vaccinarea persoanelor cu boli cronice, fără să afectăm vaccinarea persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani – va fi următoarea: începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activităţi esenţiale pentru doza 1, ceea ce reprezintă 35.304 persoane”, a afirmat, marți,

Pe lângă lipsa vaccinului, Europa se confruntă şi cu virusul mutant

Germania se gândeşte să suspende toate zborurile internaţionale, iar francezii se pregătesc pentru carantină, a treia la nivel naţional. Medici cu autoritate din vest prognozează creşteri explozive ale îmbolnăvirilor şi cer să se închidă tot.

Este mai bine să impunem carantină acum şi să reducem numărul cazurilor, înainte ca spitalele să se supraaglomereze”, a afirmat medicul Renaud Piarroux.