• Cea mai recentă variantă COVID este o altă variantă omicron, BA.2.75, care a fost numită Centaurus.
  • Microbiologii și virusologii au avertizat că această „posibilă variantă de a doua generație” se răspândește rapid în India.
  • Organizația Mondială a Sănătății (OMS), prin intermediul cercetătorului său șef din India, Soumya Swaminatahn, a avertizat marți că „a existat o urgență pentru – ceea ce ar putea fi – o nouă subvariantă”.

Cea mai recentă variantă COVID este o altă variantă omicron, BA.2.75, care a fost numită Centaurus. Microbiologii și virusologii au avertizat că această „posibilă variantă de a doua generație” se răspândește rapid în India, unde a fost detectată pentru prima dată la începutul lunii iunie, și a fost deja identificată în alte șapte țări. Impactul său asupra transmisibilității, gravității și vaccinurilor nu a fost încă evaluat, dar experții îl au deja în vizor în cazul în care noul „descendent” al BA.2 reușește să înlocuiască BA.4 și BA.5, care predomină în prezent.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), prin intermediul cercetătorului său șef din India, Soumya Swaminatahn, a avertizat marți că „a existat o urgență pentru – ceea ce ar putea fi – o nouă subvariantă”. Țara asiatică a fost prima care a anunțat depistarea și este locul unde sunt concentrate cele mai multe dintre cazurile depistate până în prezent. Ritmul său de creștere a atras atenția comunității științifice. În India, acesta reprezintă cel puțin 23% din infecțiile secvențiate și crește cu 17% pe zi mai repede decât toate celelalte variante din linia BA.2, potrivit datelor guvernului indian.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Conform primelor analize, noua „fiică” a omicronului are 16 noi mutații genomice, dintre care opt în proteina S (Spike). Cele identificate ca fiind esențiale sunt mutațiile G446S și R493Q (prima este localizată într-una dintre zonele virusului cu cea mai mare capacitate de a eluda anticorpii generați de vaccinuri sau de infecții anterioare).

Celelalte țări în care au fost depistate cazuri, deși puține și în număr mai mic decât în India, sunt Australia, Canada, Germania, Japonia, Noua Zeelandă, Marea Britanie și SUA. OMS vorbește de „aproximativ zece țări”, dar nu precizează care sunt acestea.

La ce să ne așteptăm?

În timp ce așteptăm să aflăm dacă virulența noului „descendent” al BA.2 numit Centaurus este mai mare sau nu și dacă reușește sau nu să „preia” locul BA.4 și BA.5, „trebuie văzut dacă apare în alte țări și dacă, în comparație cu variantele dominante, reușește să le deplaseze în diferite locuri, indicând un avantaj față de acestea. Această transmisibilitate este cauzată în principal de faptul că noile subvariante, cum ar fi BA.5, au o capacitate parțială de a eluda parțial răspunsul imunitar, ceea ce duce la reinfecții chiar și la persoanele care au fost infectate cu BA.1 [omicronul original]”, spune Comas, care este, de asemenea, coordonatorul, împreună cu Margarita Salas, al platformei Global Health a CSIC.

De asemenea, el subliniază că „trebuie să așteptăm un număr mai mare de cazuri pentru a putea exclude un impact semnificativ asupra protecției împotriva bolilor grave”. Cu toate acestea, din experiența de până acum, „deși ar putea duce la un număr mai mare de infecții, este puțin probabil ca acest lucru să afecteze severitatea sau protecția vaccinurilor, care până acum au oferit o protecție solidă împotriva bolilor grave și a decesului, indiferent de variantă”, conchide Comas.