• Tulpinile coronavirusului fac pandemia mult mai greu de gestionat
  • Noile tulpini au apărut pentru că virusul a fost prea mult timp în circulație
  • Studiul tulpinilor trebuie să fie o prioritate pentru epidemiologi
  • Vaccinul universal este aștepat ca să pună capăt pandemiei 

În anul imunizării și al revenirii la o viață normală, ne stau în cale mutațiile coronavirusului. Cum am ajuns aici? Totul a început în decembrie, 2019.

Primele cazuri de infectare cu virusul SARS Cov-2 erau depistate în China.
Două luni mai târziu, virusul era prezent pe toate continentele, mai puțin Antarctica.

Milioane de oameni și apoi zeci de milioane s-au îmbolnăvit. Pentru că nu a fost eradicat, virusul a avut timp să sufere modificări. În septembrie 2020 Marea Britanie dădea alarma. O tulpină mult mai contagioasă a virusului se răspândea rapid.

Recomandări

DEIF, ȚINȚA UNUI ATAC ÎN GAZA
JO24 DAU PESTE CAP ZIUA NAȚIONALĂ A FRANȚEI
DUA LIPA ÎȘI VINDE BILETELE ÎN 5 MINUTE
CUM AFECTEAZĂ CANICULA ECONOMIA?
RUSIA RĂMÂNE FĂRĂ MILITARI
NETANYAHU ÎNTÂRZIE ACORDUL DE PACE

Simona Ruță, virusolog: „Se presupune că au apărut la persoane imunosupresate, persoane la care răspunsul imun nu funcționează așa de bine”

În prezent întreaga planetă numără mai mult de 100 de milioane de infectări. Între timp, tulpina din Marea Britanie s-a răspândit în peste 100 de țări. Alte versiuni modificate ale virusului au apărut în Africa de Sud și în Brazilia. Teama experților e că vor deveni tot mai puternice și mai rezistente la vaccin. Până să avem certitudini, tulpinile trebuie să treacă prin multe teste.

Simona Ruță, virusolog: „Asta ne permite să știm ce tulpini circulă la un moment dat, dacă sunt mai contagioase, dacă sunt asociate cu mortalitate mai mare și mai ales dacă tulpinile astea determină reinfecții la persoanele vaccinate”

Nici România nu a reușit să oprească tulpina din Marea Britanie. Mutația e răspândită la noi, în toată țara. Acum e mai important să le ținem sub control pe celelalte.


Răspândirea tulpinilor emergente

  • Tulpina britanica 101 țări
  • Tulpina braziliană 51 țări
  • Tulpina sudafricană 29 țări

Adriana Pistol, directoarea INSP: „Interesul devine din ce în ce mai mare pentru tulpinile celelalte, sudafricană, braziliană. De acum încolo trebuie să ne orientăm și către celelalte tulpini ca să putem să fim în cunoștință de cauză cât mai repede posibil”

Companiile farmaceutice lucrează deja la versiuni ale vaccinurilor care să poată neutraliza toate tulpinile de coronavirus. Dar nu știm cât de repede le vom avea, așa că, între timp, toți epidemiologii din lume spun că trebuie să vaccinăm cât mai mulți oameni, cât mai repede.