• Un instrument bazat pe inteligență artificială va putea detecta bolile pacienților printr-o platformă care scanează informații despre starea de sănătate a pacientului.
  • Platforma Navina creează un portret al pacientului cu toate informațiile dosarului medical ce poate să fie vizualizat oricând de medic.
  • „Cred că va fi un instrument fenomenal pe care medicii îl vor aplica în beneficiul pacienților noștri și în propria noastră viață”.

Medicii din SUA petrec în medie 16 minute și 14 secunde folosind dosarele electronice de sănătate pentru a revizui datele și a aduce adnotări, potrivit Fox News. Navina, o companie de tehnologie medicală cu sediul în New York, a creat un instrument de inteligență artificială, pentru a-i ajuta pe medici să asigure eficientizarea timpului și a datelor obținute în urma diagnosticului.

Platforma, care se mai numește Navina, transformă modul în care datele informează interacțiunea medic-pacient, a explicat Ronen Lavi, directorul executiv al companiei, cu sediul în Israel.

Lavi a susținut că obiectivul de bază al companiei este acela că „inteligența artificială reprezintă un sprijin important în interacțiunea pacient-medic pentru a putea eficientiza timpul și a avea o înțelegere profundă a afecțiunilor. Sunt generate sute de date pentru analiză din diverse surse și în diferite formate”, a declarat acesta într-un interviu pentru Fox News Digital.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Al doilea obiectiv a fost ca Navina să înștiințeze medicii cu informații care vor schimba abordarea unui consult. El a adăugat: „A.I. poate procesa un volum mare de date din diferite surse și are capacitatea de a rezuma termenii medicali complexi, în termeni mai simpli și mai scurți.” Acest lucru ar putea ajuta la depistarea factorilor de risc ai bolii și facilitarea unui diagnostic mai rapid.

Ronen Lavi, directorul executiv al companiei Navina. Sursă foto: Fox News

Ce boli identifică instrumentul de inteligență artificială

În cadrul Central Virginia Family Physicians, Navina a reușit să ajute medici în identificarea de boli care pot pune în pericol viața, precum diabetul cu complicații cronice, boala cronică de rinichi și obezitatea morbidă. Dr. Jarrett Dodd, director medical la CVFP din Lynchburg, Virginia, a fost cel care a vrut să le permită celor 52 de medici ai săi să acceseze dosarul electronic de sănătate într-un mod rapid și eficient. Această dorință a venit după ce a aflat că, laboratorul de inovare al Academiei Americane a Medicilor de Familie a identificat Navina ca fiind o tehnologie esențială pentru a-i ajuta pe medicii de familie să reducă epuizarea.

„Într-o modalitate eficientă, Navina accesează dosarele de sănătate în format electronic și preia toate informațiile importante. În felul acesta poate să creeze un așa numit, portret al pacientului, ce poate să fie accesat oricând și vizualizat de către medic”, a declarat Dodd. Instrumentul compilează date din mai multe surse, inclusiv rezultate de laborator, scanări imagistice și note de la specialiști, și le prezintă medicului într-un mod clar și concis.

Dacă un pacient a fost internat recent în spital, Navina ar putea furniza rezumatul externării medicului, astfel încât acesta să nu fie nevoit să îl caute. De asemenea, poate aduce informații cu privire la rezultatele investigațiilor realizate la diverse clinici.

Sursă foto: Fox News/iStock

Fiabilitatea în contextul medical

Directorul general al Navina recunoaște că, în cazul dispozitivelor și tratamentelor medicale, este nevoie de o validare și o reglementare extinsă pentru a se asigura că aceste sisteme sunt fiabile și precise. „În plus, după ce am lucrat îndeaproape cu medicii în ultimii ani, știu că obținerea încrederii medicului nu este o sarcină ușoară”, a adăugat el. Aceste susțineri vin odată cu ideea că este greu să câștigi încrederea pacinților fără dovezi clinice.

Dodd este conștient de preocupările generale legate de utilizarea instrumentelor bazate pe inteligență artificială în domeniul asistenței medicale, cu toate acestea nu concepe riscuri cu instrumentul Navina. În ceea ce privește faptul că unii oameni se tem că inteligența artificială îi va înlocui pe medici, Dodd nu susține această teorie.

Citește și:

„Guardians Of The Galaxy Vol. 3″ sparge bariera de 500 de milioane de dolari în box office-ul mondial. „Book Club: The Next Chapter” are un start slab

Dezinformarea politică generată de inteligența artificială ar putea influența alegerile prezidențiale din 2024. Avertismentul experților în A.I.

Trump a uitat-o pe Melania într-o postare bizară de Ziua Mamei în care atacă părinții principalilor săi dușmani