- Un nou test COVID-19 poate depista cu succes virusul în doar trei minute.
- Mai mult, cercetătorii din Japonia spun că această nouă metodă de testare rapidă nu necesită o probă de sânge.
- O echipă de la Universitatea din Tokyo notează că una dintre principalele provocări în limitarea răspândirii SARS-COV-2 este identificarea exactă a persoanelor care au virusul.
Un nou test COVID-19 poate depista cu succes virusul în doar trei minute. Mai mult, cercetătorii din Japonia spun că această nouă metodă de testare rapidă nu necesită o probă de sânge.
Advertisment
Alături de metodele de depistare inconsecvente pe parcursul pandemiei, rata relativ ridicată de pacienți asimptomatici (16%-38%) complică capacitatea lumii de a limita răspândirea.
Chiar și atunci când testarea este fiabilă, timpul devine un factor important. La cea mai comună metodă de tamponare a nasului sau a gâtului unei persoane poate dura între patru și șase ore până la detectarea virusului. O altă modalitate este testarea anticorpilor specifici SARS-COV-2 cu ajutorul benzilor de testare cu nanoparticule de aur.
Recomandări
Deși acest proces de screening poate detecta anticorpii în 10-20 de minute, este necesar ca pacienții să dea o probă de sânge, similar cu modul în care pacienții cu diabet își înțeapă degetele pentru a măsura nivelul de glucoză. Această tehnică nu este doar dureroasă, ci și însoțită de riscuri de contaminare, infecție și risc biologic.
Reducerea timpului și a înțepăturilor în degete
„Pentru a dezvolta un test de detecție minim invaziv care să evite aceste dezavantaje, am explorat ideea de a preleva și testa lichidul interstițial (ISF), care se află în straturile epidermei și dermei din pielea umană. Deși nivelurile de anticorpi din ISF sunt de aproximativ 15%-25% din cele din sânge, a fost totuși fezabil ca anticorpii anti-SARS-COV-2 IgM/IgG să poată fi detectați și că ISF ar putea acționa ca un substitut direct pentru prelevarea de probe de sânge”, explică autorul principal Leilei Bao de la Institutul de Științe Industriale de la Universitatea din Tokyo, într-un comunicat de presă.
După ce a descoperit că ISF este potrivit pentru detectarea anticorpilor, echipa a creat o metodă de prelevare și testare a ISF în câteva secunde.
„În primul rând, am dezvoltat microneade poroase biodegradabile din acid polilactic care extrag ISF din pielea umană”, notează autorul principal Beomjoon Kim. „Apoi, am construit un biosenzor de imunoanaliză pe bază de hârtie pentru detectarea anticorpilor specifici SARS-CoV-2″.
Prin combinarea celor două, cercetătorii au reușit să realizeze un mic plasture care poate detecta anticorpii COVID în trei minute, conform testelor de laborator. Autorii studiului spun că invenția lor reprezintă o modalitate rapidă și sigură de depistare a coronavirusului. De asemenea, ar putea oferi o modalitate rentabilă de testare a COVID în țările cu venituri mici.
Partenerii noștri