- Tratamentul își propune să atingă trei obiective.
- Prof. McAuley a declarat că tratamentul se bazează pe cercetări cu persoane ale căror sistem nervos suferă de dureri de spate cronice.
- Terapiile tradiționale se concentrează pe repararea a ceva în spate, pe injectarea unui disc, pe slăbirea articulațiilor sau pe întărirea mușchilor.
Persoanele care se confruntă cu dureri cronice de spate au primit speranță cu ajutorul unui nou tratament care se concentrează pe reeducarea modului în care comunică spatele și creierul, după cum a arătat un studiu randomizat și controlat realizat de cercetătorii de la UNSW Sydney și Neuroscience Research Australia (NeuRA) și de alte câteva universități australiene și europene.
Studiul, finanțat de Consiliul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Australia (NHMRC), a fost descris astăzi într-un articol publicat în Journal of the American Medical Association. Studiul, realizat la NeuRA, a împărțit 276 de participanți în două grupuri: unul a urmat un curs de 12 săptămâni de reeducare senzorio-motorie, iar celălalt a primit un curs de 12 săptămâni de tratamente simulate, concepute pentru a controla efectele placebo, care sunt frecvente în studiile privind durerile lombare.
Profesorul James McAuley, de la Școala de Științe ale Sănătății din cadrul UNSW și NeuRA, a declarat că reeducarea senzorio-motorie modifică modul în care oamenii se gândesc la corpul lor dureros, modul în care procesează informațiile senzoriale de la spate și modul în care își mișcă spatele în timpul activităților.
„Ceea ce am observat în studiul nostru a fost un efect clinic semnificativ asupra intensității durerii și un efect clinic semnificativ asupra dizabilității. Oamenii au fost mai fericiți, au raportat că spatele lor se simțea mai bine și calitatea vieții lor a fost mai bună. De asemenea, se pare că aceste efecte au fost susținute pe termen lung; de două ori mai multe persoane s-au recuperat complet. Foarte puține tratamente pentru durerile lombare prezintă beneficii pe termen lung, dar participanții la acest studiu au raportat o îmbunătățire a calității vieții un an mai târziu.”
Noul tratament sfidează tratamentele tradiționale pentru durerile cronice de spate, cum ar fi medicamentele și tratamentele care se concentrează asupra spatelui, cum ar fi manipularea coloanei vertebrale, injecțiile, intervențiile chirurgicale și stimulatorii măduvei spinării, considerând durerile de spate de lungă durată ca fiind o problemă modificabilă a sistemului nervos, mai degrabă decât o problemă de disc, os sau mușchi.
Dacă se compară rezultatele cu studiile care analizează tratamentul cu opioide față de placebo, diferența pentru acesta este mai mică de un punct din 10 în ceea ce privește intensitatea durerii, este doar pe termen scurt și există o îmbunătățire redusă a dizabilității. „Vedem rezultate similare pentru studiile care compară terapia manuală cu cea falsă sau exercițiile fizice cu cele false.”
„Acesta este primul tratament nou de acest tip pentru durerile de spate – care a fost cauza numărul unu a poverii globale a dizabilității în ultimii 30 de ani – care a fost testat față de placebo”, a spus profesorul James McAuley, Școala de Științe ale Sănătății din cadrul UNSW.
Cum funcționează
Prof. McAuley a declarat că tratamentul se bazează pe cercetări care au arătat că sistemul nervos al persoanelor care suferă de dureri de spate cronice se comportă într-un mod diferit față de persoanele care au o leziune recentă la nivelul spatelui.
„Persoanelor cu dureri de spate li se spune adesea că spatele lor este vulnerabil și trebuie protejat. Acest lucru schimbă modul în care filtrăm și interpretăm informațiile de la spate și modul în care ne mișcăm spatele. În timp, spatele devine mai puțin apt, iar modul în care comunică spatele și creierul este perturbat în moduri care par să întărească ideea că spatele este vulnerabil și trebuie protejat. Tratamentul pe care l-am conceput urmărește să întrerupă acest ciclu care se întreține de la sine”, a spus el.
Profesorul Lorimer Moseley AO, Bradley Distinguished Professor la Universitatea din Australia de Sud, a declarat: „Acest tratament, care include module și metode educaționale special concepute și reeducare senzorio-motorie, urmărește să corecteze disfuncția despre care știm acum că este implicată în majoritatea durerilor cronice de spate, și anume o perturbare a sistemului nervos. Perturbarea are ca rezultat două probleme: un sistem hipersensibil la durere și o comunicare imprecisă între spate și creier”.
Tratamentul își propune să atingă trei obiective. Primul este de a alinia înțelegerea pacienților cu cea mai recentă înțelegere științifică despre ceea ce cauzează durerile cronice de spate. Al doilea este de a normaliza modul în care spatele și creierul comunică între ele și, în al treilea rând, de a reeduca treptat corpul și creierul la un cadru normal de protecție și la reluarea activităților obișnuite.
Profesorul Ben Wand de la Universitatea Notre Dame, directorul clinic al studiului, a subliniat că, prin utilizarea unui program de antrenament senzorio-motor, pacienții pot vedea că creierul și spatele lor nu comunică bine, dar pot experimenta și o îmbunătățire a acestei comunicări. El a spus: „Credem că acest lucru le dă încredere să urmeze o abordare a recuperării care antrenează atât corpul, cât și creierul”.
Antrenarea corpului și a creierului
Terapiile tradiționale se concentrează pe repararea a ceva în spate, pe injectarea unui disc, pe slăbirea articulațiilor sau pe întărirea mușchilor. Ceea ce face ca reeducarea senzorio-motorie să fie diferită, potrivit profesorului McAuley, este faptul că aceasta privește întregul sistem – ceea ce gândesc oamenii despre spatele lor, modul în care comunică spatele și creierul, modul în care se mișcă spatele, precum și condiția fizică a acestuia.
Autorii studiului spun că sunt necesare mai multe cercetări pentru a reproduce aceste rezultate și pentru a testa tratamentul în diferite medii și populații. De asemenea, ei doresc să testeze abordarea lor în alte stări de durere cronică care prezintă simil