• Britanicii demonstrează că e mai simplu să renunţi la fumat dacă locuieşti într-un cartier verde
  • Fumătorii care locuiesc în cartiere verzi sunt cu până la 12% mai predispuşi să renunţe la fumat
  • Spaţiile verzi de acasă sunt asociate cu poftele reduse de alcool, ţigări şi alimente nesănătoase

Ştiai că dacă ieşi des în parc sau locuieşti într-o zonă verde… te-ar putea ajuta să fumezi mai puţin?

Oamenii sunt predispuşi să reducă numărul de țigări sau chiar să renunţe la viciu, dacă locuiesc în zone cu verdeață. Asta spune un studiu semnat de cercetători din Marea Britanie. Specialiştii susţin că natura îţi induce o stare de relaxare care te face sa uiţi de viciu.

„Ziua în care te laşi de fumat trebuie să fie într-o perioadă liniştită, fără stres profesional sau social şi studiul ăsta ne arată că poţi să apelezi la o vacanţă în natură care poate să te stimuleze”, a spus medicul Florin Mihalțan.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În România, fumătorii nu par să fie de acord. „Fumez mai puţin pentru că este obligatoriu să port mască, deci nu fumez afară. Din contra, în spaţiul verde fumez mai mult, mă simt mai relaxat”, spune un fumător.

Medicul Florin Mihălțan confirmă că pe lângă voinţă, natura este un factor care poate influenţa renunţarea definitivă la fumat. El mai explică ce se întâmplă în plămâni, atunci cand inhalăm şi aer curat dar şi fumul de țigară, în acelaşi timp.

„Practic se anulează efectul aerului curat pentru că fumul de ţigară aduce de obicei, în afară de o mutitudine de toxice peste 2000, aduce  60 de substanţe care induc cancer”, mai spune medicul.

Bine… la noi în țară, ca să te lași de fumat, ai face bine să te bazezi pe propria voință. Nu prea au cum să te ajute spaţiile verzi din oraşele mari. În Bucureşti, de exemplu, cele mai recente date despre zonele verzi, sunt din 2014. Atunci, aveam 9,86 de metri pătraţi pe cap de locuitor. În comparație, tot în urmă cu 6 ani, Viena avea de 12 ori mai mult.