• Un studiu realizat de Spitalul Universitar din Oslo a indicat o legătură între vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 și apariția de cheaguri de sânge
  • Cinci pacienți abia vaccinați s-au internat la spitalul din Oslo
  • Trei dintre aceștia au decedat, iar doi s-au vindecat complet. Singura legătură dintre pacienți era vaccinul AstraZeneca
  • Autoritățile din Norvegia au anunțat că vor ține cont de studiu atunci când vor decide dacă țara va mai folosi sau nu serul AstraZeneca

Un studiu realizat de Spitalul Universitar din Oslo a indicat o legătură între vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 și apariția de cheaguri de sânge, număr scăzut de trombocite și hemoragii. Studiul a fost evaluat de oamenii de știință și a fost publicat vineri în The New England Journal of Medicine.

De asemenea, studiul a indicat că deficitul de trombocite indus de vaccin în cheagurile de sânge poate fi de fapt mult mai frecvent decât cel constatat în studiile anterioare.

Pe parcursul a 10 zile de la vaccinare, Spitalul Universitar din Oslo a primit cinci persoane, inițial sănătoase, cu niveluri foarte ridicate de anticorpi. Se crede că nivelul ridicat de anticorpi este motivul direct al răspunsului imun puternic al organismului care determină apariția de cheaguri de sânge. Trei dintre aceștia au decedat, în timp ce doi s-au recuperat complet, a explicat medicul șef de la departamentul de boli ale sângelui Pål Andre Holme.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Patru din cei cinci pacienți erau femei cu vârste cuprinse între 32 și 54 de ani. La o săptămână după vaccinare, au reclamat dureri de cap, dureri abdominale și dureri de spate înainte de a se îmbolnăvi grav, a explicat medicul șef Nina Haagenrud Schultz, care este și autorul principal al studiului. Cercetatorii nu au reușit să găsească alte caracteristici comune în randul celor cinci pacienți, în afară de vaccin.

Medicul șef Ingvild Sørvoll de la grupul de cercetare de la Universitatea din Norvegia de Nord a comparat efectele secundare cu o afecțiune ce apare atunci când se formează anticorpi împotriva medicamentului heparină.

Concluziile studiului, „extrem de grave”

Medicul Pål Andre Holme a descris concluziile studiului ca fiind „extrem de grave”. Cu toate acestea, el nu și-a exprimat opinia dacă vaccinul AstraZeneca ar trebui exclus din programul de vaccinare al Norvegiei.

Steinar Madsen, directorul medical al Agenției Norvegiene pentru Medicamente, a numit studiul „foarte important”, adăugând că acesta a oferit „o bază pentru cercetări suplimentare” și va fi luat în calcul atunci când Norvegia va decide dacă va relua sau nu vaccinarea cu AstraZeneca.

Acest lucru a fost confirmat și de directorul Institutului Național de Sănătate Publică (FHI), Camilla Stoltenberg. „Acest studiu este important, deoarece folosește date găsite în cazurile norvegiene ale acestui posobil efect secundar rar. Deci, oferă o descriere bună și este un studiu foarte important pentru bazele noastre”, a spus Camilla Stoltenberg.

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat în 115 țări. Autoritățile de reglementare europene au primit rapoarte despre peste 220 de cazuri de tromboze apărute în Europa.