Un tată implicat, un copil fericit. Studiile arată că implicarea activă a taților duce la performanțe școlare mai bune

Ce rol are tatăl în educația copilului? Unul crucial, arată un nou studiu realizat în Marea Britanie. Cercetătorii de la University College London au analizat datele a peste 11.000 de copii și au descoperit că implicarea timpurie a tatălui, încă de la vârsta de 3 ani, are un efect puternic asupra performanței școlare ulterioare.

Copiii cu tați care petrec timp de calitate cu ei, citind, jucându-se sau purtând conversații, au rezultate semnificativ mai bune la testele de limbaj și matematică de la 5, 7 și 11 ani.

„Prezența timpurie a tatălul în viața copilului este fundamental, fie că e vorba de evoluția colectivă, socială, psihologică. Tatăl este cel care îl poate încuraja pe copil spre autonomie și ajută să își dezvolte încrederea în propriile forțe”, a spus Andreea Bujor, director de comunicare World Vision România.

S-a constatat că o implicare mai mare a taților înainte ca copilul lor să urmeze școala primară oferă un avantaj educațional copiilor în primul lor an, în timp ce o implicare mai mare la vârsta de cinci ani ajută la creșterea nivelului de performanță în evaluările cheie din prima etapă la șapte ani. Efectul este puțin mai pronunțat la matematică.

Un tată implicat aduce performanțe copilului

Implicarea taților a avut un efect pozitiv asupra performanței copilului, indiferent de sexul copilului, etnia, vârsta în anul școlar sau venitul gospodăriei. Studiul a recunoscut efectele negative semnificative ale sărăciei timpurii asupra nivelului educațional.

„Așa cum arată și studio, așa cum ne spun și psihologii din programele noastre, este foarte important ca tatăl să se implice în viața copilului încă din primele zile, astfel copilul se va dezvolta mult mai armonios și mama se va simți și ea mai bine”, a mai adăugat Andreea Bujor.

Citește și:

Exit mobile version