• Un prim test pentru un vaccin experimental împotriva HIV a dat rezultate promițătoare.
  • 97% dintre beneficiarii unui studiu de fază 1 au prezentat o activitate a sistemului imunitar ca răspuns la vaccin.
  • Dar mai este un drum lung de parcurs și nu există nici o garanție că acest vaccin va preveni infecția cu HIV.

Un vaccin candidat împotriva HIV dă rezultate pozitive, stimulând o componentă critică a răspunsului imunitar uman la 97% dintre cei care au primit vaccinul. Acesta a fost un studiu mic, de fază 1, care a testat un vaccin realizat dintr-o versiune modificată a unei proteine care există în HIV. Această particulă a fost concepută pentru a pregăti organismul să genereze anticorpi de neutralizare generală, despre care se crede că sunt esențiali pentru a crea imunitate împotriva HIV. Anticorpii neutralizanți ar recunoaște o gamă largă de subtipuri HIV, ceea ce este necesar pentru a asigura imunitatea, deoarece HIV suferă mutații frecvente.

48 de participanți au primit fie vaccinul candidat, fie un placebo, iar 35 din cei 36 de participanți cărora li s-a administrat vaccinul candidat au prezentat activarea celulelor B precursoare ale anticorpilor de neutralizare largă, care ar putea produce primul pas pe calea spre imunitate. Esența acestei tehnici este de a antrena sistemul imunitar să recunoască o gamă vastă de subtipuri de HIV care apar în mod natural, potrivit lui William Schief, unul dintre autorii studiului. Schief este profesor în cadrul departamentului de imunologie și microbiologie de la Scripps Research.

În cadrul studiului de fază 1, nimeni nu a raportat efecte secundare grave, iar alte efecte secundare, cum ar fi durerea la locul de injectare sau durerile de cap, au fost ușoare până la moderate și au dispărut în una sau două zile.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Aceste rezultate, publicate în revista academică Science la 1 decembrie 2022, care a fost Ziua Mondială de luptă împotriva SIDA, au fost anunțate pentru prima dată în 2021, în cadrul conferinței virtuale găzduite de Societatea Internațională SIDA HIV Research for Prevention. Studiul a fost condus în comun de International AIDS Vaccine Initiative și Scripps Research.

Cercetătorii încearcă de aproape 40 de ani să creeze un vaccin împotriva HIV

Este cunoscut faptul că este dificil de vaccinat împotriva HIV. Acest lucru se datorează parțial tendinței HIV de a suferi mutații. Evoluând și schimbându-se rapid, acesta poate evita sistemul imunitar, făcându-se mai greu de recunoscut. În plus, aproape nimeni, cu excepția câtorva cazuri importante, nu a fost vindecat de o infecție cu HIV. Aceasta înseamnă că nu știm ce fel de celule imunitare din organism pot proteja efectiv împotriva infecției.

Teoretic, acest vaccin va fi primul dintr-o serie de injecții multiple, fiecare folosind o particulă diferită de HIV pentru a antrena sistemul imunitar. Pe măsură ce injecțiile avansează, moleculele devin din ce în ce mai apropiate de cele ale virusurilor HIV reale, până când anticorpii produși se pot lega de mai multe tipuri diferite de HIV. Acesta este un fel de mod complet nou de a gândi despre cum să faci un vaccin”, a spus Schief.

Moderna își dezvoltă vaccinul împotriva HIV pe baza unor cercetări similare

Potrivit lui Schief, echipa sa colaborează în prezent cu gigantul biotehnologic Moderna pentru a dezvolta și testa un vaccin care să livreze particulele HIV ce antrenează sistemul imunitar prin intermediul ARNm, în locul modelului bazat pe proteine utilizat în acest studiu recent. Un studiu de fază 1 testează în prezent aceeași particulă, precum și o altă particulă modificată, cu un sistem de livrare de ARNm. Un alt studiu testează aceeași particulă în cadrul unui studiu clinic în Africa.

Potrivit lui Schief, va dura ceva timp până când vor putea începe testele din faza 2 și nu există nici o garanție că vaccinul va funcționa în cele din urmă. Dar dacă reușește, această tehnică ar putea fi folosită pentru a produce alte vaccinuri, a spus el, cum ar fi un vaccin universal împotriva coronavirusului sau a gripei.

Suntem optimiști că există o șansă ca această abordare să ajute mai mult decât HIV”, a spus Schief, chiar dacă ar ajuta doar HIV, ar fi enorm”.