• Uniunea Europeană a pus la dispoziție un grant de 100 de milioane de euro pentru a ajuta 12 țări africane să formeze lucrători din domeniul sănătății, să consolideze logistica și încrederea în adoptarea vaccinului anti-Covid-19.
  • Țările care au fost selectate sunt Zimbabwe, Sudanul de Sud, Uganda, Lesotho, Burkina Faso, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, Eswatini, Etiopia, Madagascar, Mali și Nigeria.
  • Noua finanțare va spori coordonarea și parteneriatul cu guvernele, Centrul pentru Controlul Bolilor din UA, OMS și partenerii în planificarea și monitorizarea implementării vaccinului Covid-19.

Uniunea Europeană a pus la dispoziție un grant de 100 de milioane de euro pentru a ajuta 12 țări africane să formeze lucrători din domeniul sănătății, să consolideze logistica și încrederea în adoptarea vaccinului anti-Covid-19. Acest lucru va fi posibil prin intermediul Fondului de urgență al Organizației Națiunilor Unite pentru copii al UNICEF.

Țările care au fost selectate sunt Zimbabwe, Sudanul de Sud, Uganda, Lesotho, Burkina Faso, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, Eswatini, Etiopia, Madagascar, Mali și Nigeria.

Programul de 18 luni va „contribui la asigurarea faptului că, pe măsură ce sosesc vaccinurile, acestea ajung la întreaga populație, mai ales la cei mai vulnerabili și, totodată, țările sunt sprijinite. Suportul va fi oferit, printre altele, prin formarea lucrătorilor din domeniul sănătății, consolidarea logisticii și consolidarea încrederii în preluarea vaccinurilor”, a precizat UE într-o declarație emisă la sfârșitul săptămânii trecute.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Potrivit monitorului zilnic Covid-19 al Reuters, Africa raportează în prezent un milion de noi infecții la aproximativ fiecare 96 de zile și au fost raportate peste nouă milioane de cazuri de la începutul pandemiei.

Pandemia a perturbat țintele Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă din 2030

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în evaluarea impactului negativ al Covid-19 în Africa, a declarat că pandemia a perturbat foarte mult țintele Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) din 2030. Ca atare, noul fond al „Echipei Europa”, într-un moment în care lumea se luptă cu varianta omicronă, a fost sărbătorit la scară largă.

„Pandemia Covid-19 a avut un impact profund asupra comunităților și copiilor din Africa, luând vieți, afectând mijloacele de trai și capacitatea guvernelor de a oferi servicii esențiale copiilor. UNICEF salută sprijinul acordat de UE pentru a se asigura că populațiile din cele 12 țări, inclusiv părinții și grupurile prioritare, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății, profesorii și asistenții sociali, pot fi vaccinate împotriva Covid-19. Protejarea acestora este esențială pentru restabilirea și îmbunătățirea serviciilor pentru copii”, a declarat Marie-Pierre Poirier, director regional Unicef pentru Africa de Vest și Centrală.

Vineri, UNICEF a declarat că peste 60 de milioane de copii trăiesc în prezent în gospodării „sărace din punct de vedere monetar”, iar peste 23 de milioane nu au primit vaccinuri esențiale, cel mai mare număr din ultimii zece ani.

„În timp ce numărul copiilor care suferă de foame, nu merg la școală, sunt abuzați, trăiesc în sărăcie sau sunt forțați să se căsătorească este în creștere, numărul copiilor care au acces la asistență medicală, vaccinuri, hrană suficientă și servicii esențiale este în scădere. Într-un an în care ar trebui să privim înainte, ne întoarcem înapoi”, a declarat directorul executiv demisionar Henrietta Fore.

Noua finanțare va spori coordonarea și parteneriatul cu guvernele, Centrul pentru Controlul Bolilor din UA, OMS și partenerii în planificarea și monitorizarea implementării vaccinului Covid-19. De asemenea, va acoperi sprijinul pentru livrarea de vaccinuri către grupurile prioritare prin creșterea capacității forțelor de sănătate.