• Un studiul realizat de Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins arată că limfocitele T, produse de persoanele vaccinate împotriva COVID-19, recunosc și noile variante mutante ale virusului SARS-CoV-2.
  • Cercetătorii au descoperit și că celulele T ar putea oferi un anumit grad de protecție și împotriva unui alt membru al familiei de coronavirusuri care este responsabil pentru un tip de răceală comună
  • Concluzia medicilor care au realizat studiul este că vaccinurile pe bază de ARNm ar trebui să ofere protecție în fața variantelor virusului.

Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins, oferă dovezi că limfocitele CD4 și T, celule ale sistemului imunitar cunoscute și sub numele de celule T ajutătoare, produse de persoanele care au primit oricare dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager (ARNm) pentru COVID-19 – cauzat de tulpina originală a virusului SARS-CoV-2 – vor recunoaște și variantele mutante ale coronavirusului, care devin cu rapiditate tipurile dominante la nivel mondial.

Cercetătorii spun că acest lucru sugerează că răspunsurile celulelor T, provocate sau îmbunătățite de vaccinuri, ar trebui să poată controla variantele actuale ale SARS-CoV-2 fără a fi nevoie să fie actualizate sau modificate. De asemenea, au descoperit că celulele T ar putea oferi o anumită protecție și împotriva unui alt membru al familiei de coronavirusuri care este responsabil pentru un tip de răceală comună.

Răspuns mai rapid la infecțiile viitoare

Constatările acestea au fost publicate pe 6 aprilie 2021, în revista Journal of Clinical Investigation.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Celulele CD4+ T sunt numite „ajutătoare” deoarece asistă un alt tip de celule imunitare, limfocitele B (celulele B), în răspunsul dat proteinelor de suprafață – antigene – de pe celulele infectate de invadatori, printre care se numără și viruși precum SARS-CoV-2. Activate de celulele CD4 și T, celulele B imature devin fie celule plasmatice care produc anticorpi pentru a marca celulele infectate în scopul de a fi eliminate din organism, fie celule de memorie, care „își amintesc” biochimia antigenului, făcând posibil un răspuns mai rapid la infecțiile viitoare.

În cazul SARS-CoV-2, antigenul este proteina care formează vârfurile („țepușele”) de la suprafața virusului. Vaccinurile ARNm, cunoscute sub numele producătorilor lor, Pfizer-BioNTech și Moderna, oferă instrucțiuni genetice sistemului imunitar al unei persoane vaccinate pentru recunoașterea proteinei „țepușe” și începerea producerii de anticorpi împotriva SARS-CoV-2.

Celulele CD4 și T trimit, de asemenea, mesageri chimici care atrag un alt tip de celule T, cunoscute sub numele de celule CD8 + T (sau „celula T ucigașă”), astfel încât celulele infectate cu virusul să poată fi îndepărtate.

Pentru a efectua studiul privind celulele T ajutătoare, cercetătorii au evaluat probe de sânge de la 30 de lucrători sănătoși din domeniul sănătății și donatori, care nu au fost testați anterior pozitiv pentru SARS-CoV-2 – atât înainte, cât și după primirea a două doze de vaccin anti-COVID-19, pe bază de mRNA. Participanții, 12 femei și 18 bărbați, aveau vârste cuprinse între 20 și 59 de ani.

Celulele T pot ajuta la prevenirea unei boli severe cauzate de variantele virusului

A fost analizat răspunsul celulelor CD4 + T, extrase din probele de sânge, la diferite componente (fragmente de proteine, cunoscute sub numele de peptide) din proteina spike a tulpinei originale a SARS-CoV-2 și la trei coronavirusuri care provoacă răceli comune.

Cercetătorii au descoperit că cei care au primit vaccinuri au avut răspunsuri ample ale celulelor T la peptidele tulpinei originale de SARS-CoV-2.

„Am identificat 23 de peptide distincte vizate de celulele T, dintre care doar patru par afectate de mutațiile care au creat varianta coronavirusurilor observate pentru prima dată în Regatul Unit și Africa de Sud”, spune autorul principal al studiului, Joel Blankson, MD, Ph.D., profesor de medicină la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins. „Asta înseamnă că celelalte 19 peptide sunt aceleași în tulpina originală de SARS-CoV-2 si în tulpinile mai noi, astfel încât vaccinurile pe bază de ARNm ar trebui să inducă celule T care răspund bine la variante”.

Blankson spune că acest lucru este important, deoarece studiile anterioare arătau că anticorpii nu recunosc variantele SARS-CoV-2, și nici celulele CD4 și T.

Deci, celulele T pot ajuta la prevenirea unei boli severe cauzate de variantele virusului, chiar dacă anticorpii nu le împiedică să infecteze o persoană, explică medicul.