• Următoarea generație de vaccinuri cuprinde seruri construite din materialul genetic al coronavirusului și spray-uri nazale care nu implică folosirea unui ac.
  • Aceste vaccinuri se realizează mai rapid și sunt mai ușor de transportat, putând fi puse mai repede în circulație.
  • Vaccinurile combinate pot fi soluția împotriva mutațiilor virusului, dar dezvoltarea acestora se află într-un stadiu incipient.

Ne sunt deja bine cunoscute numele unor companii farmaceutice precum Moderna și BioNTech, care produc vaccinuri în speranța încetării pandemiei. Acum apare însă la orizont un nou val de vaccinuri, scrie Bloomberg.

Vaccinarea a 7,7 miliarde de oameni este o misiune herculeană. Există peste 250 de firme care doresc să ia parte la planul vaccinării, dintre care 82 se află în faza testelor pe oameni.

Dincolo de numărul mare al viitoarelor vaccinuri, acestea par să oferă avantaje unice în comparație cu cele disponibile acum.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Următoarea generație include vaccinuri construite din materialul genetic al coronavirusului și spray-uri nazale care nu implică folosirea unui ac. Se realizează mai rapid și sunt mai ușor de transportat, putând fi puse mai repede în circulație.

„Este absolut esențial ca întreaga lume să primească produsele vaccinale cât mai repede posibil”, a spus Richard Hatchett, director executiv al Coaliției pentru Inovații în Pregătirea pentru Epidemie, care accelerează dezvoltarea vaccinurilor, inclusiv a celor împotriva Covid-19. „Prin vaccinare, virusul va avea mai puține șanse să evolueze și va încetini ratele de mutație pe care le vedem acum”, susține Hatchett.

Vaccinuri administrate într-o singură doză

Vaccinurile anti-Covid care implică o singură doză vor simplifica lucrurile. Acestea sunt vaccinurile bazate pe vectori virali.

Folosesc un virus diferit (vector), care a fost modificat, astfel încât să nu provoace infecție, pentru a transmite „instrucțiunile” virusului care cauzează COVID-19.

Urmându-le, celulele corpului vor produce o proteină care este specifică virusului care cauzează COVID-19, declanșând un răspuns imun. Majoritatea vaccinurilor care folosesc această tehnică implică o singură injecție.

UTILIZAREA ACTUALĂ ÎN ALTE VACCINURI

Vaccinurile împotriva Ebola utilizează tehnologia vectorului viral; oamenii de știință cercetează folosirea acesteia și împotriva Zika, a gripei și a HIV.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
Fiind administrate printr-o singură injectare, sunt mai rapide și mai puternice – deși în unele cazuri pot fi necesare și rapeluri.Oamenii pot fi imuni la vector, care este adesea un adenovirus, o cauză frecventă a răcelii obișnuite
Poate fi mai ușor de actualizat pentru tulpini noi, întrucât diferitele secvențe genetice pot fi livrate prin același vector viral.Producția de proteine „spike” poate declanșa un răspuns imun care poate genera efecte secundare mai severe.
Poate fi păstrat la frigider timp de până la doi ani.

COMPANII IMPLICATE

  • Biologics – China
  • Johnson & Johnson – SUA
  • Institutul de cercetare Gamaleya/Ministerul Sănătății din Rusia

STAREA CURENTĂ

Aprobat

Vaccinuri bazate pe proteine (vaccinuri subunitare)

Cel mai frecvent tip de vaccinuri, care reprezintă aproape o treime din cele în curs de dezvoltare folosește un fragment din virus pentru a genera un răspuns imun. Este folosită renumita proteină spike, care atinge suprafața coronavirusului, combinată cu o substanță chimică numită adjuvant, care ajută la aprofundarea reacției.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
Astfel de vaccinuri sunt foarte eficienteGăsirea segmentului proteic potrivit poate necesita timp
Nu există risc de infecție, deoarece nu utilizează virusuri viiEste posibil ca sistemul imunitar să nu recunoască fragmentele de proteine ca pe o amenințare serioasă și să genereze un răspuns mai slab
Procesul fabricării este mai ușor și mai puțin costisitorAr putea fi necesare doze de rapel
Producția de adjuvanți a încetinit din cauza blocajelor generate de creșterea cererii

UTILIZAREA ACTUALĂ ÎN ALTE VACCINURI

Vaccinurile subunitare sunt utilizate pentru prevenirea hepatitei B, a tusei convulsive și a pneumoniei pneumococice

COMPANII IMPLICATE

  • Novavax – SUA
  • Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical/Academia Chineză de Științe
  • Clover Biopharmaceuticals – China
  • GlaxoSmithKline – Regatul Unit
  • Dynavax
  • COVAXX/United Biomedical – SUA

STAREA CURENTĂ

Faza III

Vaccinuri cu particule asemănătoare virusului

Aceste vaccinuri conțin un înveliș proteic, a cărui formă imită îndeaproape virusul, fără să aibă niciun material genetic al acestuia.

Așa-numita particulă asemănătoare unui virus este însă capabilă să genereze un răspuns imun la contactul cu un virus real.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
Au structura și forma virusului pentru a stimula un răspuns imun puternic, fără niciun risc de infecțieEste dificilă producția în cantități mari a unor particule de înaltă calitate și stabile, care imită virusul
Este sigur pentru persoanele cu răspunsuri imune slabeCosturile de fabricație sunt ridicate
Poate fi mai bun în tratarea mutațiilorOriginea și compoziția exteriorului virusului sunt complexe, ceea ce face dificilă imitarea acestora

UTILIZAREA ACTUALĂ ÎN ALTE VACCINURI

Această abordare este utilizată pentru a preveni infecția cu papilomavirus uman (HPV), care cauzează cancer, hepatita B și malaria.

COMPANII IMPLICATE

  • Medicago – SUA
  • VBI Vaccines – SUA
  • Serum Institute – India
  • Accelagen Pty – Australia
  • SpyBiotech – Regatul Unit

STAREA CURENTĂ

Fază III

Vaccinuri genetice pe bază de ADN

La fel ca vaccinurile pe bază de ARNm de la Pfizer/BioNTech și Moderna, vaccinurile pe bază de ADN introduc un fragment de cod genetic într-o celulă umană, care începe să producă proteina spike a virusului pentru a provoca un răspuns imun.

Vaccinurile ADN implică însă un pas suplimentar. Ele trebuie să convertească materialul genetic în ARNm, care conține instrucțiuni pentru fabricarea proteinelor. Acest tip de vaccin va fi o premieră pe piață.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
Poate mobiliza sistemul imunitar pentru a ucide celulele infectate de virus și creează anticorpi pentru a preveni un atac viralRăspunsul imunitar poate fi mai slab și vaccinul, mai puțin eficient
Producerea lui poate fi mai ieftină decât cea a vaccinurilor pe bază de proteine și mai stabilă decât vaccinurile cu ARNm.Unele trebuie folosite cu un „pistol genetic” pentru a împinge materialul genetic în celule cu impulsuri electrice, o provocare logistică suplimentară în cadrul procesului de vaccinare în masă.
Ideal pentru persoanele cu un sistem imun compromis.

UTILIZAREA ACTUALĂ ÎN ALTE VACCINURI

Niciun vaccin nu a mai folosit această metodă până acum.

COMPANII IMPLICATE

  • Zydus Cadila – India
  • AnGes/Takara Bio / Universitatea din Osaka – Japonia
  • Inovio Pharmaceuticals – SUA
  • International Vaccine Institute – Corea
  • Advaccine Biopharmaceutical – China

STAREA CURENTĂ

Faza III

Sprayurile nazale

Vaccinarea nu necesită întotdeauna o injecție. Unele imunizări pot fi pulverizate în nas.

Mai multe tipuri de vaccinuri, inclusiv cele bazate pe vectorul viral și pe particule asemănătoare virusului, pot fi administrate sub formă de spray nazal.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
Poate oferi o protecție mai bună împotriva virusului, dat fiind că infectarea are loc de regulă prin căile respiratoriiPoate provoca reacții adverse mai severe
Nu sunt folosite aceEficacitatea acestora poate fi limitată la anumite grupe de vârstă
Mai ușor de administrat decât vaccinurile care necesită temperaturi foarte joase și pregătire de către personalul medical

UTILIZAREA ACTUALĂ ÎN ALTE VACCINURI

Sprayurile nazale sunt utilizate pe scară largă ca alternativă la vaccinurile împotriva gripei.

COMPANII IMPLICATE

  • Codagenix – SUA
  • SII – India
  • Universitatea din Hong Kong / Universitatea Xiamen / Beijing Wantai Biological Pharmacy

STAREA CURENTĂ

Faza II

Vaccinuri combinate

AVANTAJEDEZAVANTAJE
Protejează împotriva unei game largi de variante virale, reducând neplăcerile legate de vaccinarea repetatăTehnologie relativ neverificată și încă nu se știe dacă pot fi create doze polivalente împotriva tulpinilor de coronavirus
Sunt acoperite infecții multiple cu o singură doză, oferind ușurare pacienților și sistemelor de sănătateLa vaccinurile combinate este dificil de identificat componenta care ar putea fi cauza unei reacții adverse

UTILIZAREA ACTUALĂ ÎN ALTE VACCINURI

Vaccinurile antigripale conțin mai multe tulpini, iar vaccinurile pentru copii sunt administrate în combinații care acoperă mai mulți agenți patogeni.

COMPANII IMPLICATE

Cu imunizări combinate:

  • Novavax – SUA
  • Vaxess Technologies – SUA
  • Medigen Vaccine Biologics – Taiwan
  • Vivaldi Biosciences – SUA

Cu vaccin polivalent:

  • Moderna
  • Clover Biopharmaceuticals

STAREA CURENTĂ

Faza I