- Vaccinurile pentru oprirea coronavirus s-ar putea să nu fie o injecție.
- Vaccinurile nazale aflate în curs de dezolvare în întreaga lume ar putea fi mai bune pentru oprirea virusului deoarece acționează direct asupra căilor respiratorii.
- Acestea ar putea avea o administrare mult mai ușoară, mai ales pentru copii, care încearcă să evite injecțiile dureroase.
Vaccinurile nazale aflate în curs de dezvoltare în întreaga lume ar putea fi mai bune, deoarece acționează direct asupra căilor respiratorii.
HYDERABAD, India este orașul vechi de secole, la o lume distanță de aglomerație, unde laboratoarele moderne ale Bharat Biotech produc un vaccin COVID care ar putea fi pulverizat în nas, și nu injectat în braț.
Vaccinurile care sunt disponibile pe piață în prezent produc o imunitate puternică și de lungă durată împotriva bolilor grave. Însă, protecția împotriva infecției cu coronavirus este tranzitorie și își poate pierde din eficiență pe măsură ce apar tot mai multe tulpini ale virusului- eșec ce a determinat discuții despre vaccinuri de rapel regulate.
Drept urmare, vaccinurile nazale ar putea fi cea mai bună modalitate de a preveni infecțiile pe termin lung, deoarece oferă protecție exact acolo unde este nevoie pentru a respinge virusul: mucoasele căilor repiratorii, unde coronavirusul ajunge pentru prima data.
Bharat Biotech se numără printer cei mai importanți producători de vaccinuri din întreaga lume. Cel mai cunoscut produs fiind, Covaxin, care este autorizat în prevenția COVID în India. Dar vaccinul său nazal experimental s-ar putea dovedi a fi adevăratul schimbător de joc. Imunizarea cu un vaccin nazal ar putea fi mult mai rapidă decât injecțiile, care necesită o bună îndemânare și timp. De asemenea, un mare avantaj ar fi faptul că ar deveni mult mai acceptabil pentru copii, care evită, de obicei, injecțiile dureroase.
Cum funcționează vaccinurile intranazale
Vaccinurile intranazale „pot fi administrate cu ușurință în campaniile de imunizare în masa și pot reduce transmiterea”, a declarant Krisha Ella, președintele și directorul general al Bharat Biotech.
În lume există o duzină de alte vaccinuri intranazale în curs de dezvoltare, unele dintre ele fiind în faza trei de testare. Însă, cel de la Bharat Biotech ar putea fi primul care să devină disponibil. În luna ianuarie, compania a obținut aprobarea de a începe un studiu de fază trei al spray-ului nazal în India, ca rapel pentru persoanele care au primit deja două doze de injecții cu un vaccin anti-COVID.
După cum bine știm, varianta Omicron a virusului a arătat că și trei doze de vaccin, nu pot preveni infectarea, desi oferă o protecție puternică în dezvoltarea unei forme grave a bolii. Acest lucru se datorează faptului că vaccinurile injectate produc anticorpi în sânge, dintre care puțini ajung în nas, principala cale de acces a virusului.
În mod ideal, așa-numitele vaccinuri intranazale ar acoperi suprafețele mucoaselor nazale și bucale cu anticorpi de lungă durată și ar fi mult mai eficiente în prevenirea și răspândirea virusului în organism.
Vaccinurile nazale sunt „singura modalitate de a ocoli cu adevărat transmiterea de la persoană la persoană”, a declarant Jennifer Gommerman, imunolog la Universitatea din Toronto. „Nu putem trăi la nesfârșit adăpostind persoanele vulnerabile și stimulându-le astfel încât nivelul lor de anticorpi să rămână ridicat în mod artificial”.
Cercetările recente au demonstrate că vaccinurile nazale protejează șoarecii, hamsterii și maimuțele împotriva SARS-Cov-2. Un studiu de săptămâna trecută a oferit dovezi puternice în sprijinul utilizării lor ca rapel.
„Abordarea noastră nu este de a folosi un vaccin nazal primar, ci de a stimula cu un vaccin nazal, deoarece astfel se poate valorifica imunitatea existent care este deja creată”, a declarant Akiko Iwasali, imunolog la Universitatea Yale.