Dorel Săndesc, vicepreşedintele Societăţii Române de ATI: „Sunt 4100 de paturi în toate spitalele din România. Dintre acestea am identificat ca paturi de Terapie Intensivă 3600 și ceva. Am identificat 400 de paturi (paturi de trezire) si 700 de Terapie Intensivă intermediară.
Ce învățăm din această criză este că sistemul ATI e subdimensionat. Nu numai la noi, ci și în Germania și în alte țări. Noi am pornit cu 3600 de paturi dar doar 1300 aveau ventilatoare mecanice. Aceasta era situația de start. Nu era o situaţie foarte proastă. Trebuie să spunem că noi am reusit să implementăm niste programe de dezvoltare prin care ATI românesc era totuși dotat. Dar era obligatoriu să creștem capacitatea de primire. Am creat programe şi am trimis scrisori la toate entitățile internaționale de profil ca să implementăm programele de dotare. Toate s-au făcut într-o viteză foarte mare și am reușit ca, acum, în decembrie, să dublăm dotarea secțiilor ATI. Acum avem 2600, iar până în aprilie vom avea o creștere cu până la 3000 și ceva. E un salt major. Poate că este și explicația pentru care România, totuși, a reușit să facă față mai bine decât alte țări”
.

Dorel Săndesc: „În fața valului de critici cât mai mare, s-a trecut la creșterea secțiilor ATI Covid. Trebuie spus că pe lângă cele 3600 de paturi de la Terapie Intensivă s-au identificat și alte zone, astfel încât să mai creez niște paturi. La Spitalul Municipal Timiș, în secția de chirurgie oncologică, s-au identificat încă şase paturi. E clar că, deși a crescut acest număr, numărul de pacienți critici se apropie mereu de el”.

Problemele paturilor ATI în România

Dorel Săndesc: „Una dintre problemele paturilor ATI – nu este o patologie programabilă. Noi nu am putut face programarea internărilor non covid pt reducerea nr de paturi ocupate de pacienți critici non covid. Noi tratăm AVC, intoxicații, tentative de suicid, marile arsuri. Toate astea nu sunt programabile. Și asta face ca o foarte bună parte din paturile de Terapie Intensivă să fie inevitabil ocupate de pacienți non-Covid”.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

Dorel Săndesc: „Dacă analizăm cum e manageriat un fenomen, diferența dintre o societate matură și una primitivă constă în faptul că în societatea matură, analiza se face cu scopul primordial de a se identifica ceea ce nu merge, pe când într-o societate primitivă se analizează un fenomen – de a se descoperi vinovați și de a-i decapita. După care lumea își freacă palmele c-a executat vinovatul. Debriefingul se face ca să desocperi erori, nu vinovați. De aceea eu, dacă critic, critic cu scopul de a găsi soluții. Iată, se decide carantinarea. Cred că este cazul ca să se identifice zonele roșii. Numărul de cazuri ATI și numărul de cazuri internate. Foarte multe cazuri au fost considerate cazuri de boală asimptomatică, când ei au fost de fapt sănătoși”.

„România e pe ultimul loc în Europa ca importanță dată sănătății”

Dorel Săndesc: „Mortalitatea foarte mare în România e un subiect de discuție. Nimeni nu discută că e o mortalitate mare și de ce. România e pe ultimul loc în Europa ca importanță dată sănătății. La jumătate din media europeană și avem ca rezultat logic cea mai mică sumă alocată pentru un cetățean (400 de euro), foarte puțin. Nimeni nu reacționează la faptul că avem cea mai mare mortalitate din Europa. Paradoxul este că nu avem chiar așa mortalitate mare. Suntem pe locul 15, un loc relativ constant. Un alt subiect e mortalitatea la Terapie Intensivă. Cum credeți că se moare de Covid în Europa față de România? În Belgia unde credeți să se moare?”

„Când ambulanţa era chemată, în comunism, se întreba dacă pacientul are peste 80”

Dorel Săndesc: „Felul în care au fost abandonați bătrânii în căminele de bătrâni, mi-a adus aminte că atunci când ambulanța era chemată, în comunism, se întreba, dacă pacientul are peste 80, dacă avea, nu mai venea. Cum faci să asiguri un management când ai mai mulți pacienți decât paturi? Medicina paleativă înseamnă să ajuți pacientul în ultima perioadă. Eutanasia e abandonul pacientului. Noi, în Societatea Română de ATI, avem un ordin și avem criterii de prioritiziare a internării în Terapie Intensivă. Nu doar pentru Covid”.

„Şi eu am trecut prin Covid. Cunosc foarte bine Covidul”

Dorel Săndesc: „Și eu am trecut prin Covid. Chiar acum ies din izolare. Sunt bucuros că focarul e închis, cu supraviețuire sută la sută. Cunosc foarte bine Covidul. E o traumă, fără îndoială. Această traumă, ca de altfel și alte traume care apar pe parcursul vieții, cel mai important lucru este că nu m-au făcut să mă răzvrătesc față de divinitate, dimpotrivă, m-am aruncat în brațele ei, rugându-mă să mă ajute. Este o încercare majoră din care totuși e posibil, dincolo de efecte negative, este posibil să fie și unele lucruri. Exemple: În chineză există un singur cuvânt pentru problemă și pentru soluție. Această criză devine o oportunitate majoră în care să se înțeleagă importanța sistemului sanitar care nu mai trebuie doar în campania electorală, ci va trebui să luptăm împreună pentru acest obiectiv care este cel important.

Nu ploua când Noe și-a făcut arca. Ne-am dat seama cât de importantă e sănătatea. Acum își recapătă valoarea asta. Lumea se bucură că e sănătoasă. Într-un fel, sunt oportunități. Să stai mai mult cu cei dragi și să fii obligat să renunți la cursa ta zilnică. Cred că putem să ieșim din ea cu multe lucruri bune. Eu cred că lumea nu va învăța din aceste încercări”.