• Creștere bruscă a spitalizării copiilor sub 5 ani, în Africa de Sud
  • Cercetători: Nouă variantă se răspândește mult mai rapid decât orice val pandemic anterior
  • Variantă mai infecțioasă dar mai puțin severă?

Până acum, pandemia de coronavirus i-a cruțat în mare măsură pe cei mai mici copii. Toate acestea încep să se schimbe în Africa de Sud, inundată de variante Covid

Varianta Omicron „foarte transmisibilă” a coronavirusului care se răspândește în Africa de Sud duce la un număr disproporționat de mare de spitalizări cu COVID-19 a unor copii cu vârsta de sub 5 ani, a declarat vineri un consilier medical de top al guvernului sud-african.

Această evoluție îngrijorătoare ridică posibilitatea apariției unui nou ciclu al evoluției pandemiei de COVID-19 la nivel global, dat fiind faptul că varianta Omicron a fost depistată deja în peste 20 de țări, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Oamenii de știință din Africa de Sud au mai spus că noua variantă se răspândește mult mai rapid decât orice altă tulpină a coronavirusului.

Într-o conferință de presă, consilierul guvernamental Waasila Jassat, a vorbit despre zona cea mai afectată a provinciei Gauteng (care include orașul Johannesburg).

„Este clar că în Gauteng, creșterea numărului de cazuri înregistrate săptămânal și a spitalizărilor este mai mare decât orice am văzut înainte. Am asistat la o creștere subită a spitalizărilor pentru toate categoriile de vârstă însă în special în rândul celor cu vârsta de sub 5 ani”, a spus aceasta.

Ea a adăugat: „Incidența în rândul [copiilor] de sub 5 ani este acum a doua cea mai ridicată, în spatele doar a celei a persoanelor de peste 60 de ani”

„Am văzut mereu că epidemia de COVID nu i-a afectat puternic pe copii în trecut, nu am avut multe spitalizări. În timpul valului 3 am asistat la mai multe internări a copiilor tineri cu vârsta de sub 5 ani și a adolescenților între 15 și 19 ani iar acum, la începutul acestui al patrulea val, vedem o creștere bruscă pentru toate categoriile de vârstă, dar mai ales pentru copiii sub 5 ani”, a explicat ea.

Ea a spus, de exemplu, că în orașul Tshwane Metro, peste 100 de copii cu vârsta sub 5 ani au fost internați în spitale cu COVID în primele două săptămâni ale noului val (14-27 noiembrie). În primele două săptămâni al celui de-al treilea val al țării, în luna mai a acestui an, mai puțin de 20 de copii au fost internați în spitale.

Într-o sesiune ulterioară de întrebări și răspunsuri, întrebată despre numărul mare de copii internați în spital, Jassat a spus că bănuia că ar putea exista un „decalaj de imunitate” și că lipsa vaccinării copiilor ar putea explica aceste cifre.

Ea a adăugat că pediatrii de la spitalul Tshwane le-au spus, în mod anecdotic, că „toți” copiii de 12-18 ani care au fost internați nu au fost vaccinați, deși erau eligibili. „Și copiii mai mici de 12 ani, care nu erau eligibili pentru vaccinare, niciunul dintre părinții lor, cu excepția a trei, nu a fost vaccinat.”

Ea a spus că acest lucru a arătat „importanța vaccinării adulților care protejează copiii din case”.

Puțin peste 42% dintre adulții au primit cel puțin o doză de vaccin în Africa de Sud, a declarat ministrul Sănătății Joe Phaahla.

O altă specialistă, medicul epidemiolog Michelle Groome, a tras un semnal de alarmă în timpul conferinței de presă cu privire la creșterea vertiginoasă a numărului de cazuri

„Dacă vă uitați la panta acestei creșteri puteți vedea că suntem într-o creștere fără precedent a numărului de noi cazuri într-o perioadă foarte scurtă de timp”, a declarat aceasta.

„Această variantă este într-adevăr foarte infecțioasă, inclusiv în rândul persoanelor care au fost deja vaccinate”, a subliniat și ministrul sud-african al sănătății, Joe Phaahla.

Variantă mai infecțioasă dar mai puțin severă?

Comentariul lui Phaahla vine după ce cercetătorii sud-africani au publicat joi un studiu preliminar care afirmă că varianta Omicron crește de 3 ori riscul de reinfectare, comparativ cu variantele Beta și Delta. Rezultatele studiului nu au fost încă evaluate inter pares (peer reviewed).

Phaahla a declarat de asemenea că crede că noua variantă este mai infecțioasă dar că nu provoacă forme atât de severe ale COVID-19 precum cele depistate anterior.

El a mai spus că deși și persoane vaccinate anti-Covid se infectează cu Omicron, un număr disproporționat de mare al celor care ajung în spital nu sunt vaccinați.

Ministrul sud-african al sănătății a anunțat de asemenea că rata pozitivării a testelor pentru COVID-19 a crescut la 22% după ce în urmă cu doar două săptămâni era mai mică de 2%.