• Epidemia de variolă a fost declarată de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind o urgență sanitară globală.
  • Această clasificare este cea mai înaltă alertă pe care OMS o poate emite și vine ca urmare a unei creșteri a numărului de cazuri la nivel mondial.
  • S-au înregistrat peste 16.000 de cazuri în 75 de țări, în mare parte în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat sâmbătă variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală. Au fost raportate deja 16.000 de cazuri în 75 de ţări, multe dintre ele în Europa, unde boala nu era endemică, potrivit Reuters.

Decizia a fost anunţată în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva de către directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la două zile după ce un comitet de urgenţă al OMS s-a reunit pentru a evalua epidemia şi implicaţiile acesteia asupra sănătăţii publice.

Acest comitet alesese să nu declare starea de urgenţă la o primă reuniune în iunie când erau 3.000 de cazuri.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Variola maimuței nu este un virus nou

În ultimă instanţă, decizia aparţine directorului general, care a decis să declare starea de urgenţă, având în vedere numărul mare şi în creştere al cazurilor din diferite regiuni ale lumii.

,,Am decis să declar o urgenţă de sănătate publică de nivel internaţional în ceea ce priveşte epidemia de variolă a maimuţei”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, menţionând că riscul la nivel mondial este relativ moderat.

Printre criteriile folosite de OMS pentru a declara această urgenţă, a spus Tedros, se numără faptul că ,,virusul se transmite rapid în multe ţări în care nu au existat cazuri până acum”.

Şeful OMS a mai precizat că riscul de infectare cu variola maimuţei a fost crescut la un nivel ,,ridicat” în Europa, unde se înregistrează 80% din cazuri, în timp ce acesta rămâne la un nivel ,,moderat” în toate celelalte regiuni, inclusiv în Africa, unde boala este endemică de zeci de ani.

Bărbații homosexuali și bisexuali prezintă cel mai mare risc

Tedros a subliniat că, în pofida alertei globale, epidemia ,,este concentrată mai ales în rândul bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi, în special al celor cu parteneri multipli”, un grup pentru care a cerut asistenţă şi informaţii despre boală.

,,Asta înseamnă că este o epidemie care poate fi oprită cu ajutorul strategiilor potrivite în grupurile potrivite”, a adăugat el, citat de Reuters

Acest lucru trebuie să se facă prin măsuri care să protejeze demnitatea şi drepturile omului din comunităţile afectate, deoarece, a spus el, citat de Reuters, ,,stigmatizarea şi discriminarea pot fi la fel de periculoase ca orice virus”.

La începutul lunii mai această boală a fost depistată pentru prima dată în afara ţărilor africane unde este endemică. Deşi nu este o boală cu transmitere sexuală, în afara zonelor endemice variola maimuţei afectează, cu rare excepţii, bărbaţii care fac sex cu bărbaţi.