- Ramuri înfrățite ale virusului Covid-19 ar putea circula în natură dincolo de China, spune dr. Shi Zhengli.
- Liliecii din regiunile de frontieră ale Chinei adăpostesc alte coronavirusuri care au deja capacitatea de a trece la oameni, a spus un savantul.
- Grupul lui Shi a raportat anul trecut că există puncte fierbinți în China, în special în sud și sud-vest, unde coronavirusurile de tip Sars prezintă o diversitate genetică ridicată și, prin urmare, o capacitate mare de schimbare.
Dr. Shi Zhengli de la Wuhan Institute of Virology a spus că acești viruși, inclusiv rudele apropiate ale Sars-CoV-2, care provoacă Covid-19, ar putea circula în natură dincolo de China.
„Nu ar trebui să le căutăm numai în China, ci și în țările din Asia de Sud”, a spus Shi, care este poreclită „Bat Woman”, deoarece grupul său de cercetare studiază coronavirusurile provenite de la lilieci, potrivit The Guardian.
Comentariile sale, care au fost făcute la un webinar organizat de academiile medicale și veterinare franceze, au venit în timp ce două echipe internaționale – una coordonată de Organizația Mondială a Sănătății și alta înființată de jurnalul medical Lancet – se pregătesc pentru a investiga originile pandemiei, la un an după ce a început oficial.
Aceste eforturi au devenit extrem de politizate. SUA și China se acuză reciproc că sunt la originea pandemiei, pe măsură ce războiul lor comercial începe să se intensifice. Laboratorul lui Shi a fost acuzat că a fost sursa unei scurgeri virale accidentale la începutul anului. Nu există dovezi care să susțină acuzația, iar Shi a negat-o cu tărie.
Sursele de provenință ale Sars-CoV-2 sunt considerate a fi liliecii și, cu toate că Shi a spus că virusul a fost transmis cel mai probabil unui alt animal înainte de a ajunge la oameni, acel animal (gazda intermediară) nu a fost încă identificat.
De asemenea, nu este clar cât timp virusul ar fi putut circula la acel animal sau la oameni înainte de a fi detectat la sfârșitul anului trecut: Shi a spus că animalele respective ar fi putut fi purtătoare „de foarte mult timp”.
Prof. Edward Holmes, virolog la Universitatea din Sydney, a fost de acord că virusul ar fi putut fi într-o gazdă intermediară mult timp și poate chiar la oameni cu câteva luni înainte de a fi raportat.
„Este perfect posibil ca evenimentul inițial de transmitere a speciilor încrucișate să nu se fi întâmplat în Wuhan sau în jurul său însuși”, a spus Holmes, care nu a fost la seminarul web.
„Este posibil ca nici măcar să nu se fi întâmplat în provincia Hubei, deși, evident, există un număr mare de animale posibile care trebuie testate pentru a rezolva acest lucru”.
Grupul lui Shi nu a reușit până acum să detecteze virusul la animalele de fermă sau la cele sălbatice, aflate în jurul Wuhan, capitala provinciei Hubei, de la care au prelevat probe.
Un alt cercetător participant la webinar, prof. David Robertson, care studiază virușii la Universitatea din Glasgow, a spus că cercetările grupului său au indicat că Sars-CoV-2 a dobândit majoritatea mutațiilor care au făcut virusul transmisibil oamenilor în timp ce se afla încă în lilieci.
Cei implicați în investigațiile Lancet și OMS știu că este posibil să nu poată clarifica niciodată calea exactă pe care virusul a luat-o către transmiterea oamenilor, mai ales după atât de mult de la eveniment.
Scopul lor este de a identifica ecosistemul care a făcut posibil acest crossover, astfel încât să împiedice repetarea acestuia.