• Simona Ruţă este profesor de virusologie și spune că virusul SARS-CoV-2 a avut până acum în jur de 10.000 de mutaţii
  • Simona Ruţă: „În Marea Britanie a fost posibilă identificarea acestei mutaţii pentru că acolo se secvenţiază cam 10% din toate probele care ies pozitive”
  • Oamenii de ştiinţă nu au reuşit să stabilească de ce noua tulpină se răspândeşte mai repede

Știi că noua tulpină din Marea Britanie pune pe jar întreaga lume. Nu este prima tulpină nouă, dar aceasta are 17 mutaţii. Simona Ruţă este profesor de virusuologie și îţi spune că virusul SARS-CoV-2 a avut până acum în jur de 10.000 de mutaţii.

Simona Ruţă, profesor de virusologie: „Când vă gândiţi la mutaţii, gândiţi-vă cum dumneavoastră aţi vrea să scrieţi repede un SMS pe telefon şi aţi greşi câte o literă. Codul genetic al virusului este o înşuire de litere şi o mutaţie este o modificare într-o literă. Sunt alte mutaţii care schimbă sensul cuvântului. Aţi greşit trei-patru litere şi a ieşit alt cuvânt decât ce voiaţi să scrieţi.”

Nu este o întâmplare că tulpina a fost identificată în Marea Britanie. Cercetătorii din regat au alocate 20 de milioane de lire numai pentru secvenţierea virusului.

Recomandări

BANI PENTRU UCRAINA
MARK SE DĂ PE MUZICĂ
CONTINUĂ PLOILE ÎN SPANIA
TINERII CONSUMATORI
HOUDINI? TU EȘTI?
MIGRAȚIE LA NIVEL RECORD

Simona Ruţă, profesor de virusologie: „În Marea Britanie a fost posibilă identificarea acestei mutaţii pentru că acolo se secvenţiază cam 10% din toate probele care ies pozitive. Este enorm faţă de tot ce ce întâmplă în alte ţări din Uniunea Europeană şi de oriunde în lume.”

Oamenii de ştiinţă nu au reuşit să stabilească de ce noua tulpină se răspândeşte mai repede. Vestea bună este că, până acum, nu sunt dovezi că ar produce şi forme mai grave ale bolii.

Simona Ruţă, profesor de virusologie: „Gândiţi-vă că, dacă această variantă ar fi asociată cu virulenţă mai mare a bolii, cu severitate mai mare, cu posibilitatea de determina reinfecţii, atunci s-ar vedea din datele clinice. E necesar să diagnosticăm mai multe persone infectate, deci să testăm mai mult şi în testele pozitive să facem secvenţiere ca să avem o imagine completă a variantelor virale care ar putea să apară.”