- Au pus pe pauză protestul şi au ţinut un moment de reculegere.
- Zeci de angajaţi din sistemul sanitar au ieşit în Piaţa Victoriei, pentru victimele de la Piatra Neamţ.
- Pe lângă oboseala adunată în ultimele luni, acum a venit şi frica unui nou moment Piatra Neamţ.
“În ţara măsurilor improvizate, nu suntem noi vinovaţi pentru toate!”, asta îţi spun cei din sistemul sanitar care au ieşit în stradă, în Piaţa Victoriei astăzi.
Advertisment
Iniţial protestul Sanitas era faţă de lipsa de reacţie a autorităţilor, după ce au cerut bani, sprijin logistic dar şi angajări.
Nemulţumirile au fost transformate într-un moment de reculegere pentru cei care au murit în incendiul de la Spitalul Judeţean Neamţ. Teama și frica au fost cele mai folosite cuvinte.
Recomandări
„În fiecare zi ne este teamă că se pot întâmpla evenimente ca cele care s-au întâmplat până acum.
Orice device, orice instalaţie necesită îngrijire. Normal că reprezintă un risc, mai ales dacă nu sunt îngrijite cum trebuie şi dacă nu se investeşte în ele cum ar fi adecvat.
Problema o reprezintă lipsa de fonduri, investitiile inadecvate şi cârpelilie cum se spune în sistem. Dacă ar fi fondurile necesare pentru o tehnică adecvată nu cred că s-ar mai întâmpla genul acesta de evenimente.”, a declarat un protestatar.
Au venit cu baloane negre, pe care le-au ridicat în semn de doliu.
„Nu îmi este teamă, dar în acelaşi timp sunt îngrijorat că nu se face nimic. Adică mor oameni, sunt fel de fel de evenimente nefericite, ne uităm de-a lungul timpului, Maternitatea Giulesti, Colectiv, Piatra Neamţ. Şi nimeni nu face nimic. Sunt mai degrabă îngrijorat de nepăsarea lor.
Noi vom avea grijă de oameni, dotarea cred că ar trebui să intre în grija administraţiei.”, a declarat Viorel Hușanu, lider Sanitas.
Lista de probleme e lungă şi dureroasă. Infrastructură veche, resursă umană obosită fizic şi psihic şi speriată.
„Nu stiu dacă verifică cineva dacă sunt funcţionale aceste circuite, nimeni nu se preocupă să cumpere materiale de calitate, nimeni nu se preocupă să motiveze personalul TESA.”, a mai adăugat acesta.
Ce spun angajații din sistemul sanitar
„Vă este teamă să mergeţi la serviciu? Cum să nu? Pentru că există tot timpul riscul de a ne infecta, pentru că suntem extrem de epuizaţi, avem colegi infectaţi şi atunci noi trebuie să municm mult mai multe ore suplimentare. Avem colegi care au ieşit la pensie, avem colegi care şi-au dat demisia din cauza presiunii care se pune asupra noastră, a condiţiilor de muncă.”, a spus o protestatară.
„E clar că sistemul nu merge bine, e clar că politicienii nu au luat cele mai bune decizii şi suntem în situaţia asta dramatică, am spune noi, ce cei care lucrăm astăzi în sistmeul sanitar.
Fiecare pat de ATI presupune aparatură conectată la reţeaua electrică, 10 -12 prize pentru fiecare pat de ATI, ori încercarea reprezentanţilor Guvernului de a creşte numărul de paturi de ATI, vă imaginaţi că a supraîncărcat această reţea. Şi aşa veche, în condiţiile în care secţiile de ATI sunt vechi.”, a menționat un protestatar.
Partenerii noștri