• Laura Nedelcu este prima jucătoare de fotbal care a spus că e lesbiană
  • Fotbalista ei preferată este Marta, jucătoare din Brazilia
  • Pentru Laura cel mai greu a fost să-și facă curaj și să le spună părinților

Pentru sportivii de la noi este greu să își asume orientarea sexuală. Mulți ascund asta, pentru a nu transforma jocul într-o luptă cu prejudecățile. Laura Nedelcu este prima jucătoare de fotbal care a recunoscut că este lesbiană.

De mică iubea fotbalul, așa că a ajuns la 14 ani să joace la o echipă din Buzău. Dar tot atunci și-a dat seama că o atrag fetele de la vestiar. Așa că a decis să se lase de sport.

Laura Nedelcu, jucătoare de fotbal: „Mulţi şi foarte multe fete din fotbal au impresia că fotbalul e de vină. Şi în momentul în care am descoperit treaba asta la echipă, şi am văzut şi alte fete, am renunţat, pentru un an.”

Recomandări

CUM PREPARI O SALATĂ SĂNĂTOASĂ?
CREANGĂ TE INVITĂ LA EL ACASĂ
POȚI TRĂI FĂRĂ CULTURĂ?
CUM TE ÎMBRACI? AI 23 DE GRADE ÎN CAPITALĂ
POPULAȚIA ROMÂNIEI E ÎMBĂTRÂNITĂ
RĂZBOI ÎN UCRAINA

Cluburile de fotbal ştiu că printre jucătoare sunt şi fete lesbiene, dar preferă să-și țină ascunsă orientarea sexuală. Se tem că părinţii nu şi-ar mai lăsa fiicele la sport.

Laura Nedelcu: „La nivel de conducere, toată lumea ştie, dar nimeni nu vrea confirmarea, nu se vrea publică treaba asta. Ei cred că majoritatea părinţilor vor spune: eu nu îmi las copilul acolo, pentru că, pe lângă faptul că mi-l învaţă fotbal, mi-l învaţă şi cum să devină gay.”

Pentru Laura cel mai greu a fost să-și facă curaj și să le spună părinților că este diferită față de celelalte colege. A trecut cu ușurință peste acel moment, pentru că i-a fost alături sora sa.

Laura Nedelcu: „Am negat, m-am negat pe mine, şi a fost un an, un an şi jumătate în care nu m-am acceptat, am vrut să-mi revin. Şi ea (sora) a zis aşa: mama, mie şi Laurei, subliniez, mie şi Laurei, ne plac fetele; ea având bărbat şi copil. M-a luat în braţe, a început să plângă şi mi-a zis: Mami, orice s-ar întâmpla, eşti copilul meu şi te iubesc.”

Acum, ea locuiește în Anglia, lângă Brighton, iar mentalitatea de aici a făcut-o să se simtă, în sfârşit, împăcată şi echilibrată.

Laura Nedelcu: “În continuare nu vreau să ies în faţă. De ce? M-au rugat: mami, noi te acceptăm, suntem aici, suntem familie. Eu acum am iubită, ne-am dus acasă, şi totul e ok. În viitor, să ajut de aici, aş face-o cu tot sufletul, pentru că mă gândesc că sunt şi alte fete în fotbal care trec prin ce am trecut şi eu la momentul repectiv.”