• Normele Uefa și Fifa care interzic cluburilor să se alăture unor competiții separate, precum Superliga Europeană, sunt ilegale, a decis Curtea Europeană de Justiție.
  • Verdictul va fi văzut ca o lovitură dată autorității Uefa și Fifa și modului în care acestea guvernează fotbalul.
  • ESL și finanțatorii săi, A22, au susținut că Uefa și Fifa au încălcat legislația privind concurența prin amenințarea de a sancționa cluburile și jucătorii care se alătură ligii separatiste.

Normele Uefa și Fifa care interzic cluburilor să se alăture unor competiții separate, precum Superliga Europeană, sunt ilegale, a decis Curtea Europeană de Justiție.

ESL și finanțatorii săi, A22, au susținut că Uefa și Fifa au încălcat legislația privind concurența prin amenințarea de a sancționa cluburile și jucătorii care se alătură ligii separatiste, scrie BBC.

O hotărâre de joi a celei mai înalte instanțe europene a dat dreptate organismelor de conducere.

Recomandări

6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
CINE VINE DUPĂ ȘOIGU
UK, LA RĂSCRUCE DE DRUMURI
ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
37 DE PERSOANE MOR ÎN INDONEZIA
CANADA, AFECTATĂ DE INCENDII

Într-un raport inițial publicat în decembrie anul trecut de către CEJ se afirma că normele organismelor europene și mondiale de conducere a fotbalului erau compatibile cu legislația UE în materie de concurență.

Cu toate acestea, verdictul va fi văzut ca o lovitură dată autorității Uefa și Fifa și modului în care acestea guvernează fotbalul.

În raport se arată că, atunci când noi competiții sunt potențial intrate pe piață, Fifa și Uefa trebuie să se asigure că puterile lor sunt transparente, obiective, nediscriminatorii și proporționale.

Raportul adaugă: Cu toate acestea, puterile Fifa și Uefa nu sunt supuse unor astfel de criterii. Prin urmare, Fifa și Uefa abuzează de o poziție dominantă.

În plus, având în vedere natura lor arbitrară, normele lor privind aprobarea, controlul și sancțiunile trebuie considerate restricții nejustificate ale libertății de a furniza servicii.

„Aceasta nu înseamnă că o competiție precum proiectul Super League trebuie neapărat aprobată. Curtea nu se pronunță asupra acestui proiect specific în hotărârea sa.

Citește și