• Messi, de la Inter Miami, l-a devansat pe atacantul lui City, Erling Haaland.
  • Kylian Mbappe, atacantul lui Paris St-Germain, s-a clasat pe locul al treilea.
  • City a câștigat tripla Premier League, Liga Campionilor și Cupa Angliei în 2022-23.

Atacantul argentinian Lionel Messi a fost desemnat jucătorul masculin al anului în cadrul premiilor Fifa Best Awards, iar Pep Guardiola, antrenorul echipei Manchester City, a primit premiul pentru antrenor la Londra, scrie BBC.

Messi, de la Inter Miami, l-a devansat pe atacantul lui City, Erling Haaland, iar Kylian Mbappe, atacantul lui Paris St-Germain, s-a clasat pe locul al treilea. Ederson, de la City, a primit premiul de portar în fața lui Thibaut Courtois, de la Real Madrid, și a lui Yassine Bounou, de la Al Hilal.

City a câștigat tripla Premier League, Liga Campionilor și Cupa Angliei în 2022-23.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Messi câștigă cu cea mai strânsă diferență

Messi, în vârstă de 36 de ani, a început 2023 la Paris St-Germain, înainte de a se transfera la clubul Inter Miami din Major League Soccer (MLS) în iunie. El a luat premiul pentru cel mai bun jucător masculin pentru a treia oară de când a început acest format al premiilor, în 2016, după ce a făcut acest lucru în 2019 și 2022.

El a marcat nouă goluri pentru PSG, care a câștigat titlul în Ligue 1 franceză, și 10 goluri în șapte meciuri, când Inter Miami a câștigat Cupa inaugurală a Ligii din Statele Unite. Haaland a înscris un număr record de 36 de goluri în Premier League în sezonul trecut. În toate competițiile din 2022-23, el a marcat un record al clubului, 52 de goluri – dintre care 28 au venit după Cupa Mondială, plus alte două goluri în acest sezon înainte de 20 august.

Francezul Mbappe, la fel ca Messi, a câștigat titlul Ligue 1 cu PSG – și a obținut a cincea Gheată de Aur consecutivă. Jucătorul în vârstă de 25 de ani a marcat 18 goluri pentru clubul său francez în perioada 19 decembrie 2022 – 20 august 2023 – perioada pe care s-au bazat premiile.

Pentru desemnarea câștigătorilor a fost folosit un mix de voturi din partea managerilor și căpitanilor echipelor naționale, a jurnaliștilor și a fanilor de pe site-ul Fifa, fiecare dintre acestea reprezentând 25% din voturi.

Messi și Haaland au terminat cu același număr de puncte, Messi primind premiul deoarece a avut mai multe nominalizări la primul loc din partea căpitanilor echipelor naționale. Printre căpitanii echipelor naționale care au votat pentru Messi s-au numărat Harry Kane, Mbappe, Mohamed Salah, Andy Robertson, Aaron Ramsey și Luka Modric, în timp ce Ilkay Gundogan și Casemiro au votat pentru Haaland, la fel ca și Messi însuși.

Citește și