• Turneul va avea loc în cinci orașe din Australia și patru din Noua Zeelandă.
  • Fotbalul feminin se bucură deja de o creștere a popularității în unele țări.
  • Se preconizează o prezență record, 650.000 de bilete fiind deja cumpărate.

Fifa a prezis că Cupa Mondială feminină din 2023, care va avea loc în Australia și Noua Zeelandă, va fi un moment decisiv” care va propulsa jocul la un alt nivel, cu obiectivul de a rivaliza în cele din urmă cu versiunea masculină, scrie The Straits Times.

Fotbalul feminin se bucură deja de o creștere a popularității în unele țări, iar turneul din 20 iulie-20 august pare să stârnească și mai mult interes la nivel mondial. Cu 100 de zile înainte de startul turneului, Sarai Bareman, șefa fotbalului feminin din cadrul Fifa, a declarat pentru NewsCorp Australia, în comentariile publicate marți, că se așteaptă ca peste două miliarde de telespectatori să urmărească meciurile, dublu față de turneul precedent din Franța.

Se preconizează, de asemenea, o prezență record, 650.000 de bilete fiind deja cumpărate. Bareman a declarat că ea crede că evenimentul va fi un punct de cotitură major și un motor pentru schimbarea socială, creând modele de urmat pentru tinerele fete și ajutând la promovarea egalității de gen.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Oamenii vor spune: Acesta a fost momentul de cotitură care a schimbat totul și a dus jocul la următorul nivel”, a spus ea. Și asta în toate aspectele – din punct de vedere comercial, al participării, al popularității și al creșterii. Cred că oamenii vor privi cu adevărat în urmă și vor alege Cupa Mondială feminină din Australia și Noua Zeelandă ca fiind acel moment de cotitură în care creșterea, care este deja exponențială, a luat pur și simplu drumul spre următorul nivel absolut”.

Bareman, o fostă internațională samoană născută în Noua Zeelandă, a adăugat că obiectivul final este de a crește turneul pentru a rivaliza cu cel masculin și de a aduce femeile pe picior de egalitate în ceea ce privește salariile.

Știm că Cupa Mondială masculină este principala sursă de venituri pentru Fifa și pentru fotbal, iar aceasta generează peste 5 miliarde de dolari americani pe ediție, iar aceasta este o țintă clară pentru fotbalul feminin”, a spus ea.

Vrem să ajungem la acel nivel… suntem încă la început ca produs. Dar trebuie să ne uităm la ceea ce se întâmplă în fotbalul masculin ca sursă de inspirație și țintă, pentru mine trebuie să fie de ordinul miliardelor și trebuie să continuăm să forțăm”, a continuat ea.

Turneul, care va avea loc în cinci orașe din Australia și patru din Noua Zeelandă, a fost extins de la 24 la 32 de echipe pentru prima dată. Startul va fi dat când Noua Zeelandă va înfrunta Norvegia la Auckland, iar Australia va întâlni Irlanda la Sydney.

În speranța că Matildas pot avea o cursă profundă pe teren propriu, Australia a sporit finanțarea pentru programele feminine de elită în ultimii ani, dar oficialii încă speră să aibă resurse mai bune pentru a gestiona o creștere așteptată a participării la nivel de bază.

În prezent, doar 40% din instalațiile de fotbal din întreaga țară sunt clasificate ca fiind adaptate pentru femei”, a declarat Football Australia. Noua Zeelandă organizează al treilea eveniment sportiv global în mai puțin de doi ani, după ce a găzduit Cupa Mondială de rugby feminin și Cupa Mondială de cricket feminin în 2022.

Citește și: