- În urma intervențiilor din partea Premier League, European Club Association (ECA) și Fifpro, plafonul se va aplica sumei pe care o poate câștiga un agent în raport cu taxa de transfer pentru care semnează jucătorul lor.
- Cifrele publicate miercuri au arătat că impresarii au câștigat peste 500 de milioane de dolari în 2021 până în prezent, o creștere de 0,7% față de 2020.
- Creșterea onorariilor agenților vine în ciuda faptului că sumele cheltuite pentru transferurile internaționale au scăzut cu 13,9% în 2021, față de 2020.
Piața de transferuri ar putea fi transformată, după ce FIFA a anunțat că va impune un plafon de 10% la încasarea comisioanelor de câtre agenți. Acest lucru se va aplica din sezonul viitor pentru a limita sumele excesive puse în joc.
În urma intervențiilor din partea Premier League, European Club Association (ECA) și Fifpro, plafonul se va aplica sumei pe care o poate câștiga un agent în raport cu taxa de transfer pentru care semnează jucătorul lor. Se va introduce un plafon suplimentar de 3% din salariul unui jucător pentru serviciile oferite.
FIFA will impose a cap of 10% commission on agency fees for transfers starting in the next summer transfer window, according to The Times – total waste of time proposal which agents will get around through fictitious scouting contracts & bespoke agent – club consultancy deals.— Get French Football News (@GFFN) December 15, 2021
Cifrele publicate miercuri au arătat că impresarii au câștigat peste 500 de milioane de dolari în 2021, o creștere de 0,7% față de 2020.
Piața transferurilor pe plan mondial
Cluburile europene au un procent de 95,8% din piața trasnferurilor pe plan Mondial:
- Anglia (133,3 milioane dolari)
- Germania (84,3 milioane dolari)
- Italia (73,5 milioane dolari)
- Spania (34,8 milioane dolari)
- Franța (30,3 milioane de dolari)
- Portugalia (29,3 milioane de dolari)
Creșterea onorariilor agenților vine în ciuda faptului că sumele cheltuite pentru transferurile internaționale au scăzut cu 13,9%, în 2021 față de 2020 și cu 23,4% în 2020 față de 2019, deoarece cluburile au început să fie mai ponderate pe fondul pandemiei de coronavirus.
„Feedbackul de la părțile interesate, cum ar fi ECA și Premier League, au subliniat în mod clar necesitatea de a se asigura că toate formele de taxe de servicii sunt plafonate pentru a evita eludarea și pentru a se asigura că plafonul este eficient și abordează problemele identificate”, se arată în Raportul FIFA.
„Realitatea simplă este că, în special la nivelul de vârf al jocului, unde astfel de practici sunt adesea identificate, agenții de fotbal sunt foarte adesea plătiți pe bază de taxă fixă și de către clubul implicat. Prin urmare, nelimitarea taxelor fixe permite continuarea practicilor abuzive și excesive.”
Directorul de fotbal de reglementare al FIFA, James Kitching, a adăugat: „Există o scădere a taxelor de transfer plătite , dar atunci când vă așteptați să vedeți o scădere similară a taxelor de agenți, vedem în schimb o ușoară creștere”.