• Formula 1 a lansat o serie exclusiv feminină menită să ajute femeile pilot să progreseze în rândurile sporturilor cu motor.
  • Președintele F1, Stefano Domenicali, a declarat că această serie oferă femeilor pilot „cea mai bună șansă de a-și îndeplini ambițiile” .
  • Lella Lombardi este singura femeie pilot care a concurat în Formula 1(1974 – 1976) , reuşind să termine şase curse, iar cea mai bună performanţă a fost un loc şase în Marele Premiu al Spaniei din 1975.

Formula 1 a anunţat lansarea unei competiţii feminine de monoposturi, care va începe anul viitor cu participarea a cinci echipe şi care va permite pregătirea tinerelor pilot pentru cursele cu motor, potrivit FT.

Noul campionat, denumit F1 Academy, va strânge la start cinci echipe de la concurentele actuale din Formula 2 şi Formula 3.

Fiecare echipă va dispune de trei monoposturi, astfel că pe grila de start se vor alinia 15 piloţi femei, precizează Academia.

Recomandări

POLITICO: IOHANNIS „VÂNEAZĂ” JOB DE TOP
BĂLAN POATE ASIGURA VOT ELECTRONIC
A.I. ÎȚI ADUCE AMINTIRILE DIN COPILĂRIE
ALTMAN ÎNCEPE TRAINING CU URMĂTORUL MODEL A.I.
PROTESTE DE AMPLOARE ÎN GEORGIA
DEFICITUL BUGETAR S-A DUBLAT

Femeile pilot vor trebui să vină cu o finanţare de 150.000 euro, sumă pe care o va furniza şi Formula 1, iar echipele participante vor contribui cu restul fondurilor pentru strângerea bugetului total de 2,25 milioane euro.

Sezonul inaugural din 2023 va include şapte etape, cu câte trei curse fiecare, dintre care una va fi susţinută financiar integral de F1, la care se adaugă 15 zile de teste oficiale.

Competiţia F1 Academy, organizată de Bruno Michel, directorul executiv al campionatelor F2 şi F3, va pune la dispoziţie şasiuri Tatuus T421, un motor de 165 cai putere şi pneuri de la Pirelli, furnizorul oficial al Formulei 1.

Serie de curse exclusiv feminină

Toată lumea ar trebui să aibă ocazia să-şi urmeze visul şi să îşi atingă potenţialul şi Formula 1 vrea să ne asigure că facem tot ce putem pentru a crea o mai mare diversitate şi trasee către acest sport incredibil.

De aceea sunt încântat să anunţ că F1 Academy va oferi tinerelor pilot cele mai bune şanse de a-şi îndeplini ambiţiile printr-un program cuprinzător care le susţine cariera în curse şi le oferă tot ce au nevoie pentru a ajunge în F3 şi sperăm chiar în F2, iar apoi pe culmea Formulei 1  , a spune directorul F1, Stefano Domenicali.

Lansarea F1 Academy intervine după ce un alt campionat exclusiv feminin, W Series, care a debutat în 2019, s-a confruntat în acest an cu mari probleme financiare, iar ultimele trei curse ale sezonului 2022, de luna trecută, au fost anulate. Organizatorii W Series au promis că acest campionat se va relua anul viitor.

F1 Academy ar completa seria W oferind o rută suplimentară pentru următoarea generaţie de tinere pilot  , transmit organizatorii.

Italianca Lella Lombardi este singura femeie pilot care a concurat în Formula 1, între 1974 şi 1976, reuşind să termine şase curse, iar cea mai bună performanţă a fost un loc şase în Marele Premiu al Spaniei din 1975.