• Alpinistul Gabriel Băicuş va escalada două dintre cele mai înalte vârfuri ale planetei – Everest şi Lhotse – în mai puţin de 24 de ore.
  • Dubla Everest-Lhotse în mai puţin de 24 de ore a fost reuşită pentru prima dată în anul 2011 de către americanul Michael Horst.
  • Expediţia va dura aproximativ 60 de zile şi va fi monitorizată în timp real de o revistă de profil.

Gabriel Băicuş este primul român care şi-a propus să intre în clubul puţinilor alpinişti din lume care au reuşit această performanţă. Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Terra, cu o altitudine de 8.848 metri deasupra nivelului mării. Masivul Lhotse se află pe locul patru în lume, cu o înălţime de 8.516 metri, fiind situat la trei kilometri în linie dreaptă de Everest. Cele două sunt despărţite prin Şaua Sudică (South Col), care se află la 7906 metri.

Cred cu tărie că fiecare om are dreptul să viseze şi, mai mult decât atât, să-şi îndeplinească visurile. Întotdeauna mi-am dorit să escaladez Everestul, cel mai înalt vârf de pe planetă şi unul dintre cei mai spectaculoşi. Aşa că anul acesta mi-am propus urc pe două vârfuri de peste 8.000 m, primul şi al patrulea cele mai înalte din lume, în mai puţin de 24 de ore, fără întoarcere la tabăra de bază”, spune Gabriel Băicuş.

Expediţia va dura aproximativ 60 de zile şi va fi monitorizată în timp real de o revistă de profil. Expediţia este menită să atragă atenţia asupra importanţei conservării naturii şi a munţilor din România, dar şi să încurajeze românii să facă sport.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Născut în judeţul Buzău, Gabriel Băicuş, alpinistul de 36 de ani are în palmares vârfuri din Europa, Africa şi Asia, printre care Manaslu (8.163 m), Ama Dablam (6.814 m), Mera Peak (6.476 m), Island Peak (6160 m) sau Lobuche East (6.119 m).

Dubla Everest-Lhotse în mai puţin de 24 de ore a fost reuşită pentru prima dată în anul 2011 de către americanul Michael Horst, care a făcut traseul fără întoarcere în tabăra de bază în aproximativ 21 de ore. Recordul mondial de viteză îi aparţine din 2019 nepalezului Mingma Dorchi Sherpa care a atins cele două vârfuri în şase ore şi un minut.