- Mersul pe bicicletă devine tot mai atractiv pentru locuitorii orașelor mari ale Europei.
- Lipsa infrastructurii dedicate face ca mersul pe bicicletă să fie un lux urban pentru români.
- Ionuț Ciurea: S-au făcut în mare parte doar spoieli, doar peticeli, doar așa zise piste de bicicletă.
- Sabin Husariu: Mersul pe bicicletă este, din punctul meu de vedere, cea mai la-ndemână modalitate de a ne păstra o viață sănătoasă
În marile orașe europene, bicicleta nu mai este demult doar un mijloc de relaxare, ci un mod real și eficient de a te deplasa zilnic. Rețelele de piste sunt extinse, bine semnalizate și conectează puncte cheie din trafic. În România, însă situația este diferită. Lipsa infrastructurii dedicate ține mulți bicicliști departe de șosele, pedalatul rămânând un lux urban pentru o mare parte dintre locuitori.
Advertisment
Ce blochează extinderea pistelor de biciclete? Ce soluții avem?
Ionuț Ciurea, director Asociația Pro-Infrastructura: „În primul și în primul rând, avem de-a face cu niște decizii curajoase ale primarilor. Pentru că dacă vrem să facem ca lumea treaba asta și să avem cu adevărat niște rețele Velo, care să scoată oamenii din mașini și să îi pună pe bicicletă, trebuie să investim, bani serioși. Și știți, așa cum am zis-o de nenumărate ori, o omletă nu se poate face fără să spargi niște ouă.
Dar, ca să facem cu adevărat o infrastructură Velo în orașele mari, și care să fie folosită de foarte mulți cetățeni, de la adolescenți până la oameni de vârsta a doua sau chiar a treia, de ce nu, trebuie să existe și o atitudine pozitivă din partea administrației locale, adică a primarului, a primăriilor sau a consiliului local.
Recomandări
Pe deasupra trebuie atât bani cât și înțelegere, sau mai bine zis, administrația trebuie să vorbească cu cetățenii orașului respectiv, și invers, astfel încât cetățenii, și mai ales șoferii, că aici este cuiul lui Pepelea, să înțeleagă de ce trebuie să facă loc pe șosea bicicliștilor.
„Avem așa zise piste de bicicletă”
Ionuț Ciurea, director Asociația Pro-Infrastructura: „Aici este vorba și de bani, și de convingerea cetățenilor că este un lucru bun să avem în primul rând o rețea cum trebuie, modernă, sigură, atractivă, o rețea Velo în București, în Cluj și în toate orașele mari, astfel încât cetățenii care o să piardă din, hai să spun așa, privilegii, adică șoferii, să înțeleagă că totuși este un pas bun per total, chiar și pentru ei.
S-au făcut în mare parte doar spoieli, doar peticeli, doar așa zise piste de bicicletă. Mulți kilometri din Capitală sunt impracticabili, din păcate.
Care sunt beneficiile mersului pe bicicletă?
Sabin Husariu, ciclist: „Mersul pe bicicletă este, din punctul meu de vedere, cea mai la-ndemână modalitate de a ne păstra o viață sănătoasă, deoarece aduce îmbunătățiri cardiovasculare, îmbunătățirea tonosului muscular, scade riscului obesității și contribuie la reducerea stresului și la o sănătate mintală echilibrată”.
Citește și
- Ești de acord ca Guvernul să nu depășească limita de 3% deficit bugetar, fără aprobare prin referendum?
- Adrian Sârbu: E nevoie de un Avocat al copilului, ales direct de părinți, de întreg poporul
- Nicușor Dan reînvie Binomul SRI-Parchete. Dosarele de evaziune fiscală ar putea ajunge pe masa Serviciilor de Informații. Guvern tot nu avem