- Televiziunea de stat iraniană a tăiat de la aparenta demonstrație, arătând un cadru larg al terenului de fotbal în loc de un cadru mai apropiat al jucătorilor.
- Imaginile cu acest moment au fost vizualizate de milioane de ori pe platformele de socializare.
- Demonstrațiile au fost declanșate de moartea lui Amini, femeia în vârstă de 22 de ani care se afla în arest după ce a fost arestată de poliția iraniană pentru moralitate.
Fotbaliștii iranieni nu au cântat imnul național al țării lor înainte de primul meci al echipei la Cupa Mondială din 2022, împotriva Angliei, un aparent semn de salut față de protestele care s-au răspândit în întreaga lume în urma morții femeii kurdo-iraniene Mahsa Amini.
Înaintea meciurilor internaționale, jucătorii echipei Iranului obișnuiesc să cânte imnul național cu mâna dreaptă pe inimă. Dar în timpul meciului de luni, jucătorii au fost văzuți în imaginile devenite virale cu brațele în jurul umerilor unul altuia, în timp ce stăteau în tăcere.
Televiziunea de stat iraniană a tăiat de la aparenta demonstrație, arătând un cadru larg al terenului de fotbal în loc de un cadru mai apropiat al jucătorilor, a confirmat Associated Press.
Imaginile cu acest moment au fost vizualizate de milioane de ori pe platformele de socializare.
Iranienii explică de ce vor risca bătăi și moarte pentru schimbare. Participarea Iranului la Cupa Mondială vine în timpul unei represiuni asupra unei mișcări de protest pentru drepturile femeilor la nivel național. Demonstrațiile au fost declanșate de moartea lui Amini, femeia în vârstă de 22 de ani care se afla în arest după ce a fost arestată de poliția iraniană pentru moralitate. Ea a fost reținută pentru că nu și-a acoperit în mod corespunzător părul cu un văl, sau hijab.
De asemenea, în timpul meciului de luni, jucătorii iranieni nu au sărbătorit cele două goluri marcate, un gest care s-a răspândit în meciurile din liga iraniană de la începutul protestelor.
„Trebuie să acceptăm faptul că regulile din țara noastră nu sunt corecte, iar poporul nostru nu este fericit”, a declarat căpitanul Iranului, Ehsan Hajisafi, la o conferință de presă. „Suntem aici, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim vocea lor sau că nu trebuie să-i respectăm.