• Mário Zagallo a murit sâmbătă la vârsta de 92 de ani.
  • Mário Zagallo a fost prima persoană care a câștigat Campionatul Mondial atât ca jucător cât și ca antrenor.
  • CFB a anunțat o perioadă de doliu de șapte zile și un minut de reculegere la toate meciurile din primul tur al preliminariilor Cupei Nord-Est.

Mário Zagallo, de patru ori câștigător al Campionatului Mondial cu Brazilia, a murit la vârsta de 92 de ani.

După ce a jucat în două echipe câștigătoare ale Campionatului Mondial, în 1958 și 1962, el a continuat să câștige turneul în 1970 ca antrenor principal. A condus o Brazilie care a cucerit toate echipele și care este considerată una dintre cele mai bune din istorie, scrie CNN.

El a devenit prima persoană care a câștigat turneul atât ca jucător, cât și ca antrenor. Asta înainte de a adăuga un al patrulea trofeu în 1994, ca antrenor secund al lui Carlos Alberto Parreira.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER
BEYONCE FACE SHOW LA VMA

„Cu mare tristețe vă informăm de moartea eternului nostru cvadruplu campion mondial Mário Jorge Lobo Zagallo”, se arată în comunicatul de pe Instagram.

„Un tată devotat, un bunic iubitor, un socru grijuliu. Un prieten fidel, un profesionist și o mare ființă umană. Un idol uriaș. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru timpul petrecut cu tine. Îl rugăm pe Tatăl să ne găsească alinare în amintirile frumoase și în exemplul măreț pe care ni-l lași”. Zagallo a devenit emblematic pentru Seleção, prin palmaresul său de succes și patriotismul său contagios.

Zagallo, o adevărată legendă

„Pasiunea mea pentru echipa națională a început atunci când nu avea jucători sau un antrenor. Galbenul nu-mi ieșea niciodată din cap”, a declarat el pentru un documentar care îi sărbătorește cea de-a 90-a aniversare.

După moartea sa, Confederația braziliană de fotbal (CBF) a anunțat o perioadă de doliu de șapte zile în onoarea memoriei eternului său campion și un minut de reculegere la toate meciurile din primul tur al preliminariilor Cupei Nord-Est.

Zagallo abia jucase pentru Brazilia înainte de Campionatul Mondial din 1958, dar a devenit un membru integrant al echipei în timpul turneului, permițându-i selecționerului Vicente Feola să schimbe formațiile. A marcat un gol în finală, potrivit documentarului FIFA. El a fost ultimul membru supraviețuitor al echipei legendare care a jucat în finala Campionatului Mondial din 1958.

În calitate de antrenor principal în 1970, Zagallo a exploatat talentul ofensiv al echipei Braziliei cu mare efect. O performanță încununată cu cel mai mare gol din finala Campionatului Mondial, marcat de Carlos Alberto, după ce nouă dintre cei 10 jucători de câmp au avut un rol în crearea golului.

Abilitatea sa de a citi un joc și simțul tactic i-au adus poreclele „Lupul cel Bătrân” și „Profesorul”. Dragostea sa superstițioasă pentru numărul 13 și ieșirile sale pasionale l-au făcut și mai simpatic publicului brazilian.

Starul brazilian și al echipei Real Madrid, Éder Militão, s-a numărat printre cei care i-au adus un omagiu lui Zagallo, postând pe X: „Îți mulțumesc pentru tot ce ai făcut pentru fotbalul brazilian!”.

Citește și