- O anchetă realizată de jurnaliştii BBC scoate la iveală îndoieli cu privire la momentul în care Novak Djokovic a fost testat pozitiv de COVID-19.
- Este vorba despre testul cu ajutorul căruia sârbul a intrat în Australia pentru a încerca să participe la Australian Open.
- Ancheta jurnaliştilor de la BBC relevă faptul că numărul de serie de pe testul său, din 16 decembrie, pare să nu se potrivească cu un eşantion de teste efectuate, în Serbia, în aceeaşi perioadă.
O anchetă realizată de jurnaliştii BBC scoate la iveală îndoieli cu privire la momentul în care Novak Djokovic a fost depistat pozitiv la testul COVID-19 cu care a intrat în Australia pentru a încerca să participe la Australian Open. Acest test a fost furnizat pentru a-l scuti de regulile care interziceau jucătorilor nevaccinaţi să participe la Grand Slam-ul de la Melbourne.
Ancheta jurnaliştilor de la BBC relevă faptul că numărul de serie de pe testul său, din 16 decembrie, pare să nu se potrivească cu un eşantion de teste efectuate în Serbia în aceeaşi perioadă. În plus, în cadrul anchetei, s-a constatat că respectivul număr este mai mare decât cel al celui de-al doilea rezultat (negativ) al testului său, efectuat şase zile mai târziu.
Cererea de viză a liderului mondial a fost, în cele din urmă, respinsă, dar nu din aceste motive.
Ce se pune, de fapt, la îndoială la data efectuării testului COVID de către Djokovic
Documentele prezentate de avocaţii lui Djokovic, la tribunalul federal din Australia, includ două certificate de testare COVID (PCR), unul cu rezultat pozitiv, la 16 decembrie şi unul cu rezultat negativ la 22 decembrie.
Un grup de cercetare german, numit Zerforschung, a sesizat pentru, prima dată, discrepanţa, deoarece testul anterior avea un cod de confirmare mai mare decât cel ulterior. Aceştia au scris un articol de blog intitulat „Testele PCR ale lui Novak Djokovic care călătoresc în timp” şi au colaborat cu site-ul german de ştiri Der Spiegel, care a relatat despre acest subiect.
Printre documentele depuse la tribunalul federal din Australia se numără şi un document al directorului interimar al organismului oficial de sănătate din Serbia, care confirmă că datele de pe aceste certificate reflectă, cu exactitate, data la care au fost efectuate testele.
BBC a dus ancheta mai departe, încercând să stabilească exact şirul evenimentelor şi să găsească dovezi pro sau contra concluziilor celor de la Zerforschung.
Astfel, s-a constatat că „domnul Djokovic a fost testat în Serbia şi a primit rezultatele de la Institutul de Sănătate Publică din Serbia. Toate aceste rezultate ale testelor au un cod unic de confirmare.”
„Am dorit să verificăm dacă aceste numere sunt generate în ordine strict cronologică într-o singură bază de date naţională în momentul procesării.”, spun cei de la BBC.
În caz afirmativ, acest lucru ar fi adus în discuţie motivul pentru care testul anterior a avut un număr de serie mai mare.
Jurnaliştii BBC au colectat date din cât mai multe certificate de testare sârbeşti, pentru a trasa aceste coduri de confirmare pe o linie cronologică, douăzeci și unu dintre ele fiind furnizate de colegii de la BBC, cu sediul în Serbia, toate fiind emise de Institutul de Sănătate Publică.
Alte treizeci și cinci au fost obţinute de la Milovan Suvakov, un cercetător sârb stabilit în SUA, care a postat unele dintre datele sale pe Twitter, cu protejarea identităţilor.
În baza acestor informaţii, s-a alcătuit un grafic care a relevat faptul că, în toate cazurile, codurile de confirmare s-au încadrat în aceeaşi cronologie şi au arătat că, cu cât data rezultatului testului era mai timpurie, cu atât codul de confirmare era mai mic.S ingurul caz care nu se potriveşte în tipar, dintre toate codurile de confirmare pe care jurnaliştii BBC le-au trasat în acest grafic, a fost testul pozitiv al lui Novak Djokovic, din 16 decembrie.
Comparaţia s-a făcut în condiţiile în care în eşantionele analizate există teste din 16 decembrie, precum şi din zilele următoare. Toate acestea urmează tiparul aşteptat, numerele de confirmare crescând în ordine cronologică.
În cazul codului de confirmare pentru testul pozitiv al sârbului, din 16 decembrie (7371999), acesta se încadrează pe linia graficului, între rezultatele codurilor de testare pe care cei de la BBC le au pentru 25 decembrie (7366969) şi 28 decembrie (7415312).
Acest lucru pare să sugereze un test efectuat între aceste două date ulterioare.
BBC se întreabă ce ar putea explica această discrepanţă
Se ştie că cele două teste efectuate de Djokovic au fost procesate în laboratoare diferite şi este posibil ca aceste laboratoare să fi primit loturi diferite de coduri de confirmare. Acest lucru ar putea explica de ce primul său test are un cod mai mare decât al doilea.
Cu toate acestea, în lista de coduri de confirmare analizate, există două coduri care au fost procesate în acelaşi laborator ca şi testul pozitiv al liderului mondial (la două zile şi la patru zile după prelevarea sa). Ambele au coduri de confirmare mai mici.
În plus, rezultatele testelor pe care BBC le-a adunat au fost procesate în opt laboratoare diferite şi nu există nimic în date care să sugereze că diferite laboratoare au loturi separate de coduri de confirmare.
„Întotdeauna există posibilitatea unei erori”, a declarat, pentru BBC, Djordje Krivokapic, specialist în securitatea datelor şi în securitatea digitală.
„Dar dacă ar fi fost cazul, ar fi existat o explicaţie simplă”, spune el. „Nu văd de ce autorităţile statului nu ar spune pur şi simplu acest lucru”.
Jurnaliştii de la BBC, care au realizat ancheta, au transmis toate concluziile lor, în acest caz, Institutului de Sănătate Publică din Serbia, precum şi Biroului guvernamental pentru Tehnologia Informaţiei.
Încercarea lor repetată şi prin diverse canale, de a obţine o reacţie, s-a soldat fără răspuns. De asemenea, BBC a contactat echipa lui Djokovic şi i-a invitat să explice discrepanţele, dar nu au primit niciun răspuns de la ei.