• Astăzi începe EURO 2020! Primul meci de fotbal al turneului european începe de la ora 22:00.
  • Meciul de debut al europeanului amânat cu un an din cauza pandemiei aduce faţă în faţă Turcia şi Italia, în Grupa A.
  • Turneul final al EURO 2020 debutează pe Stadionul Olimpico din Roma cu o festivitate de deschidere inedită, în care artişti celebri vor evolua într-un spectacol virtual.
  • Banca Naţională a României va lansa o monedă de colecţie cu tema Campionatul European de Fotbal 2020.

Campionatul European se va desfăşura pentru prima data în istoria competiţiei în 11 oraşe: Amsterdam, Baku, Bucureşti, Budapesta, Copenhaga, Glasgow, Londra, Munchen, Roma, Sevilla şi Sankt Petersburg, în perioada 11 iunie – 11 iulie.

Citește și Motivul pentru care Euro 2020 nu se numeşte Euro 2021

Naţionala Italiei este neînvinsă în ultimele 27 de meciuri, ultima dată pierzând în toamna lui 2018, în faţa Portugaliei, în Nations League. Azzurii vor avea avantajul terenului propriu, Stadio Olimpico putând să primească până la 23.300 de spectatori.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Calificată cel puţin în sferturile de finală în fiecare din ultimele trei apariţii la EURO, Italia nu a pierdut niciodată în faţa Turciei în cele zece meciuri anterioare (7 victorii şi 3 remize) şi a suferit o singură înfrângere în cele opt meciuri de deschidere la un turneu final EURO din 1980 încoace, fiind învinsă cu 3-0 de Olanda, în 2008.

Turcia s-a calificat la patru turnee finale ale Campionatului European şi a ajuns în fazele eliminatorii de două ori, deşi a pierdut meciurile de debut în toate cele patru apariţii şi a reuşit să înscrie un singur gol, chiar împotriva Italiei, în 2000.

Italia vs. Turcia la EURO

Aceasta este a doua întâlnire a celor două echipe într-un turneu final la EURO. Italia lui Dino Zoff câştiga cu 2-1 meciul de deschidere la UEFA EURO 2000, cu golurile lui Antonio Conte şi Filippo Inzaghi.

Ambele echipe au trecut atunci în faza următoare, Italia urmând să piardă finala în faţa Franţei, în timp ce Turcia a fost învinsă de Portugalia în sferturile de finală.

Italia şi-a păstrat poarta intactă în fiecare din primele cinci meciuri împotriva Turciei, şi a primit un gol în fiecare din ultimele cinci.

Cele mai recente două jocuri ale Turciei şi Italiei au fost confruntări amicale disputate în Italia şi s-au încheiat ambele cu scorul de 1-1.

Antrenorul Turciei, Şenol Güneş, a fost portar al naţionalei în înfrângerea suferită cu 1-0 în faţa Italiei, într-un amical jucat la Florenţa, la 23 septembrie 1978.

Şenol Güneş, antrenor al Turciei: „Rezultatul pe care îl vom obţine în primul meci este important. O remiză sau o victorie poate provoca confuzie în grupa noastră. Sper că aşa va fi. Vreau să ne demonstrăm forţa în primul meci. Chiar dacă pierdem, este important să jucăm bine. Sper că va fi un joc grozav, un joc plăcut… şi că vom câştiga!”

Roberto Mancini, antrenor al Italiei: „Trebuie să respectăm Turcia, au o echipă plină de talent. Meciul de deschidere este întotdeauna dificil şi vor fi multe emoţii, dar le vom lăsa să ne domine. Nu cred că există un exces de entuziasm în echipă. Fanii pot avea acest entuziasm, noi în schimb ştim cu cine ne confruntăm. Dorinţa de a fi protagonişti la acest EURO este imensă, dar acesta este un meci care trebuie jucat cu inima. O putem face!”

Turcia – Italia, primul meci la EURO 2020. Echipele probabile

Turcia: Uğurcan Çakır; Zeki Çelik, Merih Demiral, Çağlar Söyüncü, Umut Meraş; Bine Yokuşlu, Ozan Tufan, Hakan Çalhanoğlu, Cengiz Ünder, Kenan; Burak Yılmaz

Italia: Donnarumma; Florenzi, Bonucci, Chiellini, Spinazzola; Barella, Jorginho, Locatelli; Berardi, Immobile, Insigne

Istoricul Turciei la europene

Aceasta este a cincea apariţie a Turciei la un Campionat European, debutul fiind în 1996. Au ajuns în sferturile de finală în 2000 şi în semifinala din 2008, dar nu au reuşit să se califice la turneele din 2004 şi 2012.

În urmă cu cinci ani, echipa lui Fatih Terim a terminat pe locul trei în grupă, după Croaţia şi Spania, pierzând un loc în optimile de finală.

Semifinala din 2008, împotriva Germaniei la Basel, Elveţia, pe care Turcia a pierdut-o cu 3-2, a egalat cea mai mare realizare internaţională a turcilor. Echipa antrenată, ca acum, de Şenol Güneş, a câştigat medaliile de bronz la Cupa Mondială FIFA 2002, după ce a învins co-gazda Corea de Sud.

Turcia s-a calificat la UEFA EURO 2020 terminând pe locul doi în Grupa H în urma campioanei mondiale Franţa, adunând 23 de puncte din zece meciuri. Patru dintre aceste puncte au fost realizate împotriva Les Bleus (2-0 acasă şi 1-1 în deplasare).

Echipa lui Şenol Güneş a primit doar trei goluri în calificări, cel mai bun record defensiv alături de Belgia. Turcii nu au primit gol în 8 meciuri, mai mult decât orice altă echipă.

Istoricul Italiei la europene

Acesta este al zecelea turneu final al Italiei la Campionatul European şi al şaptelea la rând, de la ediţia din 1992, din Suedia. Doar de două ori nu au reuşit să avanseze din etapa grupelor, în 1996 şi 2004.

Italia a ajuns până în sferturile de finală la UEFA EURO 2016, terminând pe primul loc în grupă şi învingând Spania, cu 2-0 în optimi şi pierzând la penalty-uri, în faţa Germaniei în sferturi.

Italia a triumfat pe teren propriu la Campionatul European din 1968 şi a fost vicecampioană de două ori, în 2000 şi 2012.

În preliminariile actualului european, echipa lui Roberto Mancini a câştigat toate cele zece meciuri, terminând pe primul loc grupa J.

Azzurri au obţinut 11 victorii consecutive, cu o victorie cu 9-1, pe teren propriu, împotriva Armeniei, în ultimul lor joc de calificare, fiind prima dată când au marcat nouă goluri într-un meci, din august 1948. Şapte jucători diferiţi au marcat atunci, un nou record naţional.