- Chinezii au luat cu asalt rețelele sociale după ce Emma Răducanu a câștigat titlul la US Open – nu doar pentru victoria sa istorică, ci și pentru moștenirea sa chineză, relatează BBC.
- Emma Răducanu s-a născut în Canada, din tată român și mamă chineză, apoi s-a mutat la Londra la vârsta de doi ani. Ea are cetățenie britanică și canadiană, dar reprezintă Marea Britanie în competițiile internaționale.
- Sâmbătă, Răducanu a învins-o pe Leylah Fernandez din Canada, în două seturi la US Open, și a devenit prima britanică din ultimii 44 de ani care câștigă o finală de Grand Slam.
Utilizatorii rețelelor sociale din China o sărbătoresc pe jucătoarea britanică de tenis Emma Răducanu. Pe site-ul chinezesc Weibo, multe persoane au lăudat-o pe tânăra de 18 ani, numind-o „fata Dongbei” – o referire la casa strămoșească a mamei sale.
Un videoclip în care aceasta le mulțumește fanilor săi în mandarină a devenit, de asemenea, viral.
„Vorbește exact ca o „fată Dong Bei (din nord-estul Chinei)”. Cât de uimitor!”, este un comentariu popular pe Weibo.
Ce spune Emma Răducanu despre originile sale
Emma Răducanu s-a născut pe 13 noiembrie 2002 în Toronto, Canada. Tatăl ei, Ian, este din București, iar mama ei, Renee, este din Sheyang, China.
Familia s-a mutat în Anglia când avea doi ani, iar ea a început să joace tenis la cinci ani.
Emma Răducanu a urmat cursurile școlii Newstead Wood School, un liceu din cartierul londonez Bromley.
Ea este mândră de moștenirea sa diversă, afișând „Londra/Toronto/Shenyang/București” la biografia sa de pe Twitter.
Sportiva a vorbit despre moștenirea sa mixtă în interviuri anterioare, lucru cu care internauții chinezi s-au mândrit după victoria la US Open.
„Ea a spus că vizitează China în mod regulat și că unul dintre idolii ei este Li Na. Sunt atât de emoționată”, a scris un utilizator Weibo, făcând referire la celebra fostă jucătoare de tenis chineză.
Însă unii utilizatori au ales să păstreze o anumită distanță: „Este britanică – de ce încercați acum cu toții să o revendicați ca fiind a voastră?”.
În interviuri anterioare, Răducanu a adus un omagiu mamei sale și acestei părți a familiei: „Sunt atât de puternici din punct de vedere mental – e ca și cum nimic nu îi poate doborî. Aș spune că o mare parte din inspirația mea vine de la ea. Mama mea a muncit foarte mult”.
De asemenea, Emma Răducanu vizitează casa strămoșească a mamei sale din Shenyang în timpul vacanțelor, iar de câteva ori pe an vizitează familia tatălui ei din București.
Leylah Fernandez – o poveste asemănătoare
Și Leylah Fernandez are, de asemenea, o moștenire mixtă – tatăl ei este ecuadorian și mama filipineză – iar utilizatorii de social media din Filipine au fost și la fel de intrigați și și-au exprimat mândria.
Unul dintre ei a spus pe Facebook: „Mă bucur să văd că Filipine are în sfârșit pe cineva din lumea tenisului pe care să o încurajeze”.
Deși a mărturisit într-un interviu că nu știe prea multe despre cultura filipineză, ea a spus că iubește mâncarea filipineză.
„Nu știu prea multe despre cultura filipineză, dar știu că Lolo (bunicul) meu – gătește extraordinar, așa că atunci când mă întorc în Canada, la Toronto, când o să vin în vizită, o să facă mâncare foarte bună, în special mâncare filipineză, pentru că îmi lipsește”, a spus ea într-un interviu de după meci.
Tatăl și antrenorul ei, Jorge, un fost fotbalist, a declarat, de asemenea, reporterilor: „Apreciez cu adevărat comunitatea filipineză care o susține pe Leylah. Are sânge filipinezesc în ea. Este atât de frumos”.