• Taghi Askari, în vârstă de 100 de ani, s-a pregătit să se scufunde așa cum a mai făcut-o de atâtea ori, la Campionatele Mondiale din 2024.
  • Mai sunt două săptămâni până la Campionatele Mondiale Aquatics Masters, unde va fi cel mai în vârstă concurent.
  • Taghi Askari: „ Întotdeauna am iubit scufundările.

Aflat pe marginea unei platforme, Taghi Askari, în vârstă de 100 de ani, s-a pregătit să se scufunde așa cum a mai făcut-o de atâtea ori. Iranianul a câștigat o medalie de argint și una de bronz la prima ediție a Jocurilor Asiatice din 1951, iar Askari nu și-a pierdut niciodată pasiunea pentru acest sport, scrie CNN.

Scufundarea sa de demonstrație de la Campionatele Mondiale din 2024 de la Doha a marcat vineri două săptămâni până la Campionatele Mondiale Aquatics Masters, unde va fi cel mai în vârstă concurent.

„Am avut o dragoste pentru scufundări de când eram adolescent și până astăzi. Întotdeauna am iubit scufundările. Nimic nu s-a schimbat între 1951 și acum, cu excepția performanțelor mele!” a declarat Askari pentru World Aquatics.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Askariși-a dat seama că este pasionat de săriturile în apă, la o piscină din apropierea casei sale din copilărie, în Iran, unde alți copii făceau salturi în apă. Acest lucru i-a aprins dragostea pentru scufundări pe toată viața și a continuat să câștige medalii la Jocurile Asiatice și titluri naționale.

„Când concuram la nivel național, ultimele campionate pe care le-am făcut au fost la 41 de ani. Am obținut o medalie de aur la nivel național și, după aceea, mi-am luat rămas bun de la acest sport, dar cel puțin cu o medalie de aur”.

În perioada de când Askari a început să facă scufundări, sportul s-a schimbat enorm. „Până la Jocurile de la Teheran, în 1974, înotătorii chinezi au intrat în acest sport frumos și au început să se îmbunătățească foarte mult – noi nu i-am putut prinde, deoarece am rămas la același nivel la care am început”, a spus el.

Iranianul se va număra printre concurenții de la Campionatele Mondiale Masters Aquatics – o competiție organizată la scurt timp după campionatele mondiale de elită, deschisă participanților cu vârsta de peste 25 de ani.

Citește și: