UEFA, de partea Rusiei în scandalul provocat de echipamentul Ucrainei pentru EURO 2020. Decizia forului de la Nyon

  • Noul echipament al Ucrainei pentru EURO 2020 conține și harta țării în care apare și peninsula Crimeea, dar și un slogan-problemă pentru ruși.
  • Rusia a contestat la UEFA noul echipament.
  • Uniunea Rusă de Fotbal (RFS) susţine că echipamentul „contravine principiilor de bază” ale UEFA.

Noul echipament al naționalei Ucrainei pentru Campionatul European de fotbal 2020 a stârnit furia Rusiei. Pe tricourile ucrainenilor a fost pusă și harta țării, cu tot cu peninsula Crimeea (anexată de ruși în 2014), dar și un slogan greu de digerat pentru Moscova. Acest lucru a născut contreverse la Kremlin, iar rușii susțin că echipamentul „contravine principiilor de bază” ale UEFA. Rusia a reclamat Ucraina într-o scrisoare oficială către UEFA, organul de conducere al fotbalului european, relatează BBC.

Se va renunța la un slogan

Se pare că forul european a cedat presiunii făcute de Rusia, iar acum Ucraina este nevoită să își modifice echipamentul de joc, deși tricourile fuseseră aprobate deja de UEFA. De asemenea, pe tricourile Ucrainei figurează, pe spate, sloganurile „Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!”, făcând referire la un cântec patriotic devenit strigăt mobilizator pentru manifestanţii care l-au înlăturat pe fostul aliat al Kremlinului, Viktor Yanukovych, după o mişcare populară în 2014. Forul european a hotărât să fie lăsat sloganul „Glorie Ucrainei!”, dar nu și cea de-a doua parte.

„După ce am efectuat o analiză mai aprofundată, am realizat că acest slogan este în mod clar de natură politică și trebuie retras în vederea meciurilor de la competițiile noastre”, anunță UEFA.

Reprezentativa Ucrainei va debuta în Grupa C de la EURO 2020 pe 13 iunie, la Amsterdam, contra Olandei. Vor urma apoi meciurile cu Macedonia de Nord (17 iunie) şi Austria (21 iunie), ambele la Bucureşti. Programul complet al turneului este AICI.