• Patru astronauți au plecat duminică spre Stația Spațială Internațională, unde vor supraveghea sosirea a două noi rachete.
  • Astronauții ar trebui să ajungă marți la laboratorul orbital. Ei vor înlocui un echipaj din SUA, Danemarca, Japonia și Rusia, care se află acolo din august.
  • Vântul foarte puternic a amânat cu trei zile plecarea. O mică fisură în sigiliul de etanșare a trapei capsulei SpaceX ar fi putut amâna și mai mult misiunea.

Patru astronauți au plecat duminică spre Stația Spațială Internațională, unde vor supraveghea sosirea a două noi rachete. Astronauții vor petrece jumătate de an în spațiu, în cadrul misiunii SpaceX Crew-8 a NASA.

Racheta Falcon a companiei SpaceX a decolat de la Centrul Spațial Kennedy, cu Matthew Dominick, Michael Barratt și Jeanette Epps de la NASA și rusul Alexander Grebenkin, la bord.

Astronauții ar trebui să ajungă marți la laboratorul orbital. Ei vor înlocui un echipaj din SUA, Danemarca, Japonia și Rusia, care se află acolo din august, scrie AP.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII

Vântul foarte puternic a amânat cu trei zile plecarea. O mică fisură în sigiliul de etanșare a trapei capsulei SpaceX ar fi putut amâna și mai mult misiunea. Defecțiunile au fost remediate în ultimul moment, iar capsula a fost considerată sigură pentru întreaga misiune.

Șederea de șase luni a noului echipaj include sosirea a două rachete comandate de NASA. Noua capsulă Starliner de la Boeing, cu piloți de test, este așteptată la sfârșitul lunii aprilie. O lună sau două mai târziu, ar trebui să sosească Dream Chaser de la Sierra Space, o mini-navetă. Aceasta va livrara mărfuri pe stație, dar nu și de pasageri deocamdată.

Citește și