• Temperatura oceanelor crește și topește gheața.
  • În condiţiile riscului de creştere a nivelului mării, populaţiile din regiunile de coastă din întreaga lume sunt ameninţate.
  • Calota glaciară a Antarcticii se află pe rocă şi se extinde dincolo de coastă, plutind pe mare. 

Nu este o supriză că încălzirea globală afectează extrem de mult mediul. Un nou studiu publicat în Nature Geoscience arată că Antarctica a atins un nou punct critic de topire necontrolată. Temperatura oceanelor crește tot mai mult și topește gheața pe dedesubt.

Studiul confirmă această ipoteză şi o cuantifică cu ajutorul modelării ştiinţifice: pe măsură ce apa mării se încălzeşte, intruziunea se accelerează pe distanţe scurte, de 100 de metri, până la zeci de kilometri, topind gheaţa prin încălzirea acesteia de dedesubt. În condiţiile riscului de creştere a nivelului mării, atunci când topirea accelerată depăşeşte formarea unui strat nou de gheaţă pe continent, populaţiile din regiunile de coastă din întreaga lume sunt ameninţate.

„Pentru planetă nu înseamnă nimic. Noi vom avea o problemă pentru că 60% din populația mondială crește în zonele forestiere, ceea ce înseamnă inundare. Acum 70 de milioane de ani, Antarctica era unită cu America de Sud prin două brațe și cu Australia. Planeta nu avea nicio problemă. Noi atunci nu existam. Acum vom avea o mulțime de probleme nu numai prin inundare. Firește că orașele vechi ar putea deveni recif artificial și noi să ne retragem la înălțime”, a explicat Adrian Bâlbă, activist de mediu, la Aleph News.

Recomandări

CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN
FRANȚA VOTEAZĂ EXTREMELE
BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TAYLOR SWIFT ÎNTRECE JOCURILE OLIMPICE

Citește și