• Schimbările climatice afectează rotația Pământului.
  • Topirea calotelor glaciare mută masa de apă către ecuator.
  • 27 de secunde intercalate au fost adăugate din 1972 încoace.

Schimbările climatice afectează timpul însuși. Topirea gheții polare din cauza încălzirii globale afectează rotația Pământului și poate afecta timpul, arată revista Nature. În doar câțiva ani ar putea fi necesar ca oamenii de știință să adauge o „secundă intercalată” în calendar, ca să sincronizeze rotația planetei cu timpul universal. „Încălzirea globală reușește să afecteze, de fapt, în mod măsurabil rotația întregului Pământ”, spune autorul studiului, Duncan Agnew, geofizician la Universitatea California din San Diego. Motivul? Topirea calotelor glaciare mută masa de apă către ecuator.

Între timp, la poli, pământul apăsat de gheață se ridică, iar planeta devine mai sferică. Totuși, pământul nu se învârte cu o viteză constantă, ci se află într-un dans gravitațional complicat cu luna, soarele, mareele oceanice, propria atmosferă și mișcarea nucleului solid.

27 de secunde intercalate au fost adăugate din 1972 încoace, însă nicio secundă n-a mai fost adăugată din 2016. Următoarea ar putea fi adăugată în 2029. „Deși probabil va trebui introdusă o nouă secundă negativă, nu vom știi cu siguranță ce va face planeta”, spune șeful Departamentului de Orientare a Pământului din America.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN

Citește și