• În 1610, Galileo Galilei a văzut pentru prima dată inelele spectaculoase ale lui Saturn.
  • Din 2025, Saturn va fi pe partea laterală a Pământului, iar inelele sale vor fi prea subțiri pentru a fi văzute.
  • Deocamdată, Saturn se află într-un loc grozav pentru vizionarea pe timp de noapte.

În 1610, părintele astronomiei moderne, Galileo Galilei, a văzut pentru prima dată inelele spectaculoase ale lui Saturn – deși prin telescopul său le-a asemănat mai mult cu „urechi”. Acum, la peste 400 de ani distanță, oricui îi e mai simplu să vadă spectacolul cosmic cu propriii ochi. Asta până în 2025. Atunci, inelele lui Saturn vor dispărea, spun experții.

„Să dispară înseamnă să nu mai existe”

„Nu dispar. Să dispară înseamnă să nu mai existe. Inelele pur și simplu nu se mai văd o perioadă de timp. Imaginați-vă o coală de hârtie A4 privită de sus, e mare. Are o suprafață mare, se poate vedea, însă, dacă te uiți de pe muchie, la o coală de hârtie, pentru că e foarte subțire, poți să nu o vezi. La fel sunt și inelele lui Saturn. Au un diametru enorm, sute de mii de kilometri, însă grosimea lor este de doar vreo o mie de kilometri și atunci, când se văd de pe muchie, nu mai pot fi distinse foarte ușor prin instrumentele astronomice. Și asta se întâmplă la fiecare 14 ani, atunci când se vede planeta de pe muchie, tot sistemul lui Saturn. Și planeta, și inelele și sateliții se văd de pe muchie”, a explicat Adrian Șonka, astronom la Observatorul Astronomic, pentru Aleph News.

„Timp de câteva luni, inelele nu se mai văd prin instrumentele mici. Și Galileo avea o lunetă, nu foarte performantă, era prima lunetă și de asta nu a reușit să le mai vadă deloc. Însă, noi știm asta, pentru că le observăm la fiecare 14 ani. Prima oară s-a întâmplat în 2009, 2010, urmează 2025, 2024, când nu le vom mai vedea. Nu ne surprinde, nu dispar, se vor întoarce și le vom vedea din nou după 2025″, a adăugat Adrian Șonka.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ RAISI A MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
VERSTAPPEN IA MARELE PREMIU LA IMOLA
DE CE E ROȘU PORTRETUL REGELUI?

Citește și