Astronauții chinezi au reușit să cultive orez în spațiu

August 2, 2022: Many farmers of the Sylhet Companiganj Upazila region are now planting Aman paddy for the Aman season with renewed vigor after crop damage due to heavy rains and floods. (Credit Image: © Md Rafayat Haque Khan/ZUMA Press Wire)

Orezul este una dintre culturile de bază din lume. Este consumat în mod regulat de mai mult de jumătate din populația lumii. Iar acum, a fost cultivat în microgravitație, la bordul laboratorului spațial chinez Wentian, potrivit phys.org/news.

Wentian a fost lansat în iulie și s-a alăturat modulului Tianhe al noii stații spațiale chineze. Printre cele opt experimente pe care le conținea inițial se număra și unul care încerca să cultive orez în microgravitație.

Orezul crește de obicei până la 1,5 – 1,5 cm în patru luni, iar tulpinile de pe Wentian nu au reușit să își completeze întregul ciclu de maturitate de când a început experimentul, în iulie. Cu toate acestea, ele par să fie pe drumul cel bun în comparație cu omologii lor de pe Pământ.

De fapt, au fost lansate două tipuri de orez în cadrul experimentului. Un soi cu lăstari înalți a atins aproape 30 de centimetri în prima lună de creștere, iar un soi pitic a ajuns la aproximativ 5 cm. Ambele valori de creștere sunt la egalitate cu cele ale acestor soiuri particulare de orez de pe Pământ.

Totuși, orezul nu este singurul lucru din cadrul experimentului. Oamenii de știință au adăugat Arabidopsis thaliana. Este o plantă cu flori obișnuită, folosită de obicei pentru a studia mutațiile genetice, ceea ce poate fi deosebit de util atunci când se efectuează experimente în spațiu.

Atât orezul, cât și studiile de mutații au o istorie îndelungată în zborurile spațiale. Astronauții de pe Apollo 11 au mâncat pui liofilizat și orez în timpul călătoriei lor spre Lună. Și orice efort de cultivare în spațiu va include cu siguranță orez. Așadar, acesta este un pas în direcția corectă.

Nu este prima dată când orezul este cultivat cu succes în spațiu. O echipă de studenți din Indonezia a testat efectele cultivării orezului în microgravitație pe ISS în 2016.

Deocamdată, experimentul continuă în ritm alert, iar oamenii de știință care îl conduc speră să obțină semințe pe care să le poată aduce pe Pământ pentru a studia dacă au existat diferențe semnificative după ce au fost cultivate în microgravitație.

Exit mobile version