• Astronomii au declarat că astfel de evenimente sunt rare, dar nu s-a mai văzut nimic de o asemenea amploare până acum.
  • Potrivit studiului, explozia propriu-zisă a avut loc la aproape opt miliarde de ani lumină distanță.
  • Anul trecut, astronomii au fost martorii celei mai strălucitoare explozii înregistrate vreodată.

Astronomii au descoperit cea mai mare explozie cosmică la care s-a asistat vreodată – și a durat mai mult de trei ani. Se crede că explozia, cunoscută sub numele de AT2021lwx, a avut loc ca urmare a faptului că un nor imens de gaz – de mii de ori mai mare decât Soarele – a fost trimis într-o gaură neagră după ce a ieșit de pe orbita sa, scrie Sky News.

Astronomii au declarat că astfel de evenimente sunt rare, dar nu s-a mai văzut nimic de o asemenea amploare până acum. Dr. Philip Wiseman, cercetător la Universitatea din Southampton, care a condus cercetarea, a declarat: Am dat peste acest lucru din întâmplare deoarece a fost semnalat de algoritmul nostru de căutare atunci când căutam un tip de supernovă. Majoritatea supernovelor și a evenimentelor de întrerupere a mareelor durează doar câteva luni înainte de a dispărea. Pentru ca ceva să fie luminos timp de peste doi ani a fost imediat foarte neobișnuit.”

Potrivit studiului, explozia propriu-zisă a avut loc la aproape opt miliarde de ani lumină distanță, când universul avea aproximativ șase miliarde de ani. AT2021lwx a fost detectat pentru prima dată de Zwicky Transient Facility din California în 2020, iar ulterior a fost preluat de Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System, cu sediul în Hawaii. Până acum nu se cunoștea amploarea exploziei.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
UPT SCHIMBĂ EDUCAȚIA PRIN TEHNOLOGIE

Anul trecut, astronomii au fost martorii celei mai strălucitoare explozii înregistrate vreodată – o explozie de raze gamma cunoscută sub numele de GRB 221009A. Deși aceasta a fost mai strălucitoare decât AT2021lwx, a durat doar o fracțiune de timp, ceea ce înseamnă că energia totală eliberată de explozia AT2021lwx a fost mult mai mare. Wiseman a adăugat că aceste evenimente ar putea fi cheia pentru înțelegerea modului în care centrele galaxiilor se schimbă în timp.

Citește și