• În timpul somnului, reacția creierului la sunete rămâne puternică, dar dispare o caracteristică esențială a atenției conștiente.
  • O nouă cercetare ar putea oferi un răspuns pentru o enigmă științifică: cum transformă creierul treaz stimulii senzoriali într-o experiență conștientă?
  • Cercetarea a fost publicată în revista Nature Neuroscience.

Când visăm, se întâmplă ceva misterios în creierul nostru – experimentăm ceva similar cu a fi treaz, dar și foarte diferit de a fi treaz, iar oamenii de știință încă încearcă să deslușească exact ce se întâmplă în această stare intermediară.

Potrivit unui nou studiu, capacitatea de a fi conștient de sunete sau de a le identifica este de fapt dezactivată în timpul somnului, iar acest lucru ne-ar putea ajuta să ne dăm seama cum visează creierul nostru.

Supravegherea creierului oamenilor, atât în timpul stării de veghe, cât și în timpul somnului, nu este ușoară, dar cercetătorii au reușit.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Pacienții cu epilepsie, cobai

,,Am reușit să folosim o procedură medicală specială prin care electrozi au fost implantați în creierul pacienților cu epilepsie, monitorizând activitatea în diferite părți ale creierului lor în scopul diagnosticării și tratamentului”, spune neuroștiutorul Yuval Nir, de la Universitatea Tel Aviv din Israel.

,,Pacienții s-au oferit voluntari pentru a ajuta la examinarea răspunsului creierului la stimularea auditivă în stare de veghe față de somn„.

Electrozii le-au permis cercetătorilor să vadă diferențele în răspunsul cortexului cerebral atunci când pacienții se aflau în diferite stadii de somn comparativ cu atunci când erau treji.

În scopul studiului, cercetătorii au redat o varietate de sunete prin difuzoare la patul voluntarilor. Datele privind peste 700 de neuroni au fost colectate pe parcursul a opt ani.

În timp ce răspunsul creierului la sunete a rămas în mare parte pornit în timpul somnului, s-a înregistrat o creștere a nivelului undelor alfa-beta – unde asociate cu atenția și așteptarea. Se pare că sunetele primite sunt analizate, dar nu sunt trecute în conștiință.

Acest lucru contravine gândirii anterioare: că, în timpul somnului, semnalele legate de sunet se descompun rapid în creier. De fapt, ele rămân mai puternice și mai bogate decât credeam, doar că există o diferență semnificativă în modul în care sunt procesate în timp ce dormim.

Enigma fascinantă: creierul conștient diferă de cel inconștient

Puterea răspunsului creierului în timpul somnului a fost similară răspunsului observat în timpul stării de veghe, în toate, cu excepția unei caracteristici specifice, unde s-a înregistrat o diferență dramatică: nivelul de activitate al undelor alfa-beta„, spune primul autor, neuroștiințificul Hanna Hayat, de la Universitatea din Tel Aviv.

Aceste unde alfa-beta sunt controlate de un feedback de la o parte superioară a creierului care ajută mintea noastră să stabilească ce sunete sunt importante și trebuie ascultate.

Un tip similar de schimbare ascendentă a tiparelor undelor alfa-beta a fost observat anterior la pacienții aflați sub anestezie, dar nu a fost observat la persoanele care dorm. Cercetătorii o descriu ca fiind o modalitate de a înțelege ,,enigma fascinantă” a modului în care creierul conștient diferă de cel inconștient.

De asemenea, acest lucru le oferă oamenilor de știință o metodă cantitativă și fiabilă de a măsura dacă cineva este într-adevăr inconștient sau nu, mai ales în timpul operațiilor din spitale, la persoanele aflate în comă.

Descoperirile noastre au implicații largi dincolo de acest experiment specific”, spune Nir. În cercetările viitoare intenționăm să explorăm în continuare mecanismele responsabile de această diferență„.