- Ideea că balenele „cântă”, acceptată în mod curent astăzi, este relativ recentă.
- Toate speciile de balene „cântă” într-o formă ritmică, chiar și în „clicuri”.
- Unele balene folosesc chiar și forma sonată, comună muzicii umane.
De-a lungul secolelor, balenele au stârnit fascinația și misterul oamenilor. Până în anii 1960, se credea că sunetele produse de aceste mamifere marine nu sunt altceva decât sunete expresive sau chemări. Dar în 1967, o descoperire realizată de biologul marin Roger Payne a schimbat înțelegerea noastră, aducând o nouă perspectivă asupra celor mai mari mamifere ale lumii, scrie TheGuardian.
Ascultând în repetate rânduri înregistrări ale sunetelor balenelor cu cocoașă, realizate sub apă în apropierea coastei Bermudei, tânărul Payne a observat că chemările erau organizate în modele repetitive. Într-un interviu acordat Guardian Seascape în 2020, el a descris acest moment ca fiind „uimitor”, generând descoperirea – realizată în colaborare cu alți cercetători – că toate speciile de balene „cântă” într-o formă ritmică, inclusiv „click-urile” balenelor cu dinți, cum ar fi ca caşaloţii.
Unele balene folosesc chiar și forma sonatei, comună în muzica umană: o temă, urmată de o variație, apoi o întoarcere la temă. Zoologul Katy Payne – colaboratoarea lui Roger (și fosta sa soție) – avea să demonstreze că balenele dintr-o anumită zonă cântă diferite versiuni ale aceluiași cântec – practic un „hit” – care se schimbă ușor pe parcursul sezonului. Într-adevăr, balenele cu cocoașă – balenele cu fălci fără dinți- s-au remarcat rapid ca fiind cele mai prolifice cântărețe de cetacee, creând cântece care au și un impact emoțional asupra oamenilor.
Nu se știe motivul exact pentru care balenele cântă
Motivul pentru care balenele cântă nu este pe deplin înțeles, dar Roger Payne a observat diferențe între cântecele lor și celelalte sunete sociale: de exemplu, între tonul „aproape șoptit” al mamelor care comunică cu vițeii și difuzările lungi și puternice ale masculilor care caută o parteneră.
În primul rând bărbații cântă cântece, deși există și unele înregistrări cu femei cântând, de asemenea. Rolul cântecului balenelor în împerechere nu este încă pe deplin înțeles. În 2020, cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că balenele albastre cântă la diferite ore ale zilei și ale nopții, pe măsură ce comportamentul lor de migrare se schimbă
Ceea ce se știe este că, având în vedere distanțele parcurse de balene în adâncurile oceanului, volumul și calitatea „difuzată” a cântecului sunt esențiale.
În ultimii ani Roger Payne a devenit interesat de modul în care tehnologia ar putea ajuta la descifrarea cântecului balenelor
Afirmația lui Roger Payne, la începutul carierei sale, conform căreia o balenă albastră, aflată în adâncul oceanului, ferită de poluarea fonică umană, ar putea transmite un cântec care ar putea fi auzit de o altă balenă până la 13.000 de mile distanță, a fost atât de controversată în rândul biologilor încât a descris reacție ca aproape „încheierea carierei”. O altă teorie a lui a fost că muzica ar putea precedă viața umană, având în vedere că balenele preced oamenii în termeni evolutivi.
În ultimii săi ani, Payne a devenit interesat de modul în care tehnologia ar putea ajuta la descifrarea unui vocabular de „vorbește balena”, dacă s-ar putea aduna suficiente mostre – deși nu a mai folosit termenul „limbă”, deoarece era prea deschis pentru a fi interpretat greșit.
Citește și