• Filmul „Spider-Man: Across the Spider-Verse” nu va fi difuzat în cinematografele din Emiratele Arabe Unite.
  • Anunțul a fost făcut joi de Vox Cinemas, fără a oferi alte explicaţii.
  • Decizia ar fi fost luată pe fondul dezbaterilor din mediul online asupra modului în care este tratată tema persoanelor transsexuale în film.

Filmul „Spider-Man: Into the Spider-Verse”, a avut premiera pe 2 iunie în SUA şi urma să fie lansat pe 22 iunie în diferite țări din Orientul Mijlociu. Compania Vox Cinemas a declarat că filmul nu va fi lansat în Emiratele Arabe Unite, conform Reuters.

Principalele lanţuri de cinematografe din Arabia Saudită, EAU, Qatar, Kuweit, Oman şi Bahrein nu listează filmul în cadrul secţiunilor „în curând” de pe site-urile lor, printre acestea numărându-se Vox, Novo şi Reel.

Filmul a stârnit dezbateri în mediul online, internauţii întrebându-se dacă personajul Gwen Stacy este sau nu trans. Într-o scenă dintr-un trailer se poate vedea în fundal un semn pe care scrie „protejaţi copiii trans”. Reuters notează că nu a putut determina dacă acesta a fost motivul pentru care filmul a fost retras din regiune.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Consiliul de Media din Emiratele Arabe a declarat luni pe Twitter că „nu va permite circularea sau publicarea de conţinut contrar valorilor şi principiilor EAU şi standardele pentru conţinutul media în vigoare în ţară”. Consiliul nu a oferit mai multe detalii şi nici nu a făcut referire la un anumit conţinut.

În Orientul Mijlociu conservator, orice abatere de la normele sexuale tradiţionale este considerată tabu şi în multe state reprezintă o infracţiune penală.

„Susţin directiva de a nu difuza acest film. Noi nu vrem să arătăm generaţiei următoare că acest lucru este ceva normal. Nu este normal, religia noastră ne-a spus că există doar genurile masculin şi feminin”, a declarat pentru Reuters sauditul Abdullah Al-Oufi, la Riad.

Mai multe servicii pentru clienţi din domeniul cinematografiei nu au indicat de ce filmul nu era listat, iar organismele guvernamentale din Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Qatar nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta pe marginea acestui subiect, notează Reuters. Ministerul Informaţiei din Kuweit a declarat că nu a primit încă filmul spre evaluare.

Citește și