• Third Thumb este o proteză robotică 3D imprimată care se fixează pe încheietură și adaugă un al șaselea deget la mână.
  • Proteza este ușor de învățat și utilizat. 98% dintre cei 596 de participanți la teste, cu vârste între 3 și 96 de ani, au reușit să o folosească corect în primul minut.
  • Utilizarea Third Thumb poate modifica reprezentarea mâinii în cortexul senzorimotor al creierului.

Cum ți s-ar părea să ai șase degete la o mână? Ar fi mai ușor să rezolvi task-uri cu o singură mână, nu? Un grup de cercetători de la University of Cambridge au creat o proteză robotică care îți adaugă încă un deget. Acesta se numește Third Thumb.

Cum funcționează Third Thumb?

Third Thumb este o proteză robotică creată de Paulina, Danielle, Roni și Tamar. Ele sunt cercetătoare la University of Cambridge. Practic, această proteză care te ajută să ai 6 degete la mână, se leagă ca o bretea de ceas de încheietură. Proteza robot este creată prin imprimante 3D. Acum te întrebi de ce ai folosi această proteză. Cercetătoarele au dezvoltat-o pentru a putea îndeplini task-uri care sunt imposibil de îndeplinit cu o singură mână. Cu această proteză poți să deschizi o sticlă de apă, să ții mai multe pahare în mână sau chiar să îți amesteci zahărul în cafea în timp ce ții cana cu aceeași mână. Poate este un moft, dar ceea ce este interesant este modul prin care cercetătoarele au reușit să controleze această proteză.

Cum poți controla această proteză robotică?

Third Thumb folosește senzori plasați sub fiecare deget mare de la picior. Astfel, prin presiunea cu care apeși pe podea, proteza robot se va mișca. Presiunea piciorului este direct proporțională cu mișcarea degetului robotic. Cu cât se aplică o presiune mai mare, cu atât se mișcă mai repede proteza. Proiectul urmărește legătura dintre corpul uman și protezele ce utilizează tehologia pentru a fii folosite. Astfel cercetătorii pot observa cum se adaptează creierul nostru la tehnologie. Și pare că se adaptează destul de ușor. Third Thumb a fost deja testat pe un eșantion de 596 de persoane cu vârste cuprinse între 3 și 96 de ani. Rezultatele testelor arată că majoritatea persoanelor au reușit să folosească proteza corect în mai puțin de un minut.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Citește și